Trafik sigortası yenileme süreci hakkında bilinmesi gerekenler

Çiğdem Özdoğan
20 Mart 2025

Zorunlu trafik sigortası, Türkiye'deki tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir sigorta türü. 1 yıl geçerli olan trafik sigortasının her yıl yenilenmesi gerekir. Trafik sigortasının yaptırılmaması veya yenilenmemesi halinde  bazı yaptırımlar bulunur. Bu yazıda, trafik sigortasının yenileme tarihinin nasıl takip edileceği, gecikme durumunda uygulanacak cezalar ve yenileme yöntemleri ile ilgili detayları bulabilirsin.

 

Poliçe yenileme ve araç alımında trafik sigortası yaptırma süreci

 

Yenileme poliçeleri:  

 

Poliçenin yenileme dönemi yaklaşıyorsa, poliçenin vadesine 15 gün kaladan itibaren yenileme tekliflerini alabilir ve dilersen gün kaybı olmadan poliçeni yenileyebilirsin. Yenileme poliçen, eski poliçenin bitiş tarihi itibariyle başlar.

2. el araçlar:

İkinci el bir araç alıyorsan, aracı noterde üzerine almadan önce trafik sigortanı yaptırman gerekir. 5 Aralık 2024 tarihi itibariyle yapılan yeni düzenleme ile ikinci el araç alımlarında, aracı alacak kişi önce trafik sigortasını yaptırmalı, ardından noterde aracı üzerine aldıktan sonra ruhsatını edinmeli.

0 km araçlar:

0 km araç alıyorsan, aracın plakasının çıkması için öncelikli işlem trafik sigortasının yaptırılması olduğundan, bu araç alımlarında trafik sigortası, araç alımı süreci içinde yapılmalı. Başka bir deyişle, 0 km araçla trafik sigortası olmadan yola çıkılmaz.

Trafik sigortası yenileme tarihlerini takip etme yöntemleri

Poliçe ile kontrol et: Zorunlu trafik sigortası poliçende, başlangıç ve bitiş tarihleri yer alır. Bu tarihlere göre, mevcut poliçenin geçerlilik süresini öğrenebilir ve yenileme sürecine başlayabilirsin.

e-Devlet ile online poliçe sorgulama: Poliçen yanında olmasa bile, e-Devlet üzerinden zorunlu trafik sigortası poliçeni sorgulayabilirsin. "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri" sorgulama ekranına giriş yaptıktan sonra, aracının plakasını girerek poliçenin bitiş tarihini öğrenebilirsin.

Dijital hatırlatmalar kur: Teknolojinin gelişmesiyle, cep telefonları ve tabletlerdeki uygulamalar aracılığıyla hatırlatmalar kurabilirsin. Böylece, takvim uygulamaları ve e-posta bildirimleri ile trafik sigortası poliçenin sonuna yaklaşırken bildirim alırsın ve poliçeni zamanında yenilersin.

Sigorta şirketinden hatırlatmalar: Birçok sigorta şirketi, poliçe bitiş tarihlerine yakın zamanlarda müşterilerine yenileme hatırlatmaları gönderir. Sigorta şirketi ile iletişime geçerek, bu tür hatırlatmalar alabileceğini öğrenebilir ve poliçenin yenileme tarihini kaçırmazsın.

İpucu: Trafik sigortası prim hesaplaması ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları neye göre belirlenir?” başlıklı yazımıza göz at.

Trafik sigortası yaptırılmaması veya gecikmesi durumunda uygulanacak cezalar

Trafik sigortası, zorunlu olan sigorta türleri içinde bulunduğu için yapılmaması veya gecikmesi halinde bazı cezalar uygulanır. 

Prim ödemelerine sürprim uygulanması: Zorunlu trafik sigortasının zamanında yenilenmemesi durumunda poliçe primine gecikme cezası yani sürprim uygulanır. Gecikmenin ilk ayında %5'lik bir prim artışı meydana gelir ve her 30 günlük gecikme için prim oranı %5 artar. Bu oran, %50'ye kadar çıkabilir. Yenileme işlemi bir gün bile gecikse, %5'lik sürprim uygulanır.

Para cezası: Trafik sigortası, yaptırılmaması halinde para cezası uygulanır. 2025 yılında trafik sigortası yaptırılmazsa 993 TL para cezası verilir ve cezanın peşin ödenmesi halinde ise %25 indirim yapılır.

Trafikten men cezası ve otopark ücreti:2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 91. maddesine göre, zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edilir. Araç, emniyet güçleri tarafından anlaşmalı otoparka çekilir. Aracın otoparkta kalma süresine göre değişen maliyetlerde otopark ücreti de araç sahibine ait ve poliçe yapılmadan araç otoparktan teslim alınamaz. 

Araç muayenesi detayı: Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların muayene işlemi yapılmaz. Muayenesiz araç kullanımı durumunda 2025 yılında 2.168 TL ceza uygulanır.

Zorunlu trafik sigortası nasıl yenilenir?

Trafik sigortası teklifini, sigorta şirketlerine ya da acentelere gitmeden online platformlar üzerinden de alabilirsin. ENUYGUN Sigorta’dan birçok sigorta şirketinin teklifini inceleyebilir ve bütçene en uygun poliçeyi seçebilirsin.Trafik sigortasını yenilemek için poliçenin bitimine 15 gün veya daha az bir süre kaldığında teklif alabilirsin. Yenileme sürecine 15 günden daha fazla zaman varsa, aktif poliçen olduğu için yeni bir poliçe satın alamazsın. 

İpucu: Trafik sigortası teklifi almakla ilgili daha fazla bilgi için "Trafik sigortası teklifi almak için adım adım online rehber" başlıklı yazımıza göz at.

 

Çiğdem Özdoğan
20 Mart 2025
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap