Trafik sigortalarında kaza sonrası süreç
Trafik kazaları, fiziksel ve maddi açıdan ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu kazalardan sonra, tarafların güvenliğinin sağlanması ve hukuki süreçlerin doğru işlemesi büyük önem taşır. Bundan dolayı, kaza anından itibaren yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu bilgiler, tarafların haklarının korunması ve olası zararların minimize edilmesi açısından kritik rol oynar. Bu yazıda, trafik kazası sonrasında izlenmesi gereken adımları bulabilirsin.
Kazadan sonra ne yapılması gerekir?
Hukuki süreçten önce kazadan hemen sonra yapılması gerekenlere değinmek gerekir. Çünkü kazadan hemen sonra atılması gereken adımlar hem can güvenliği hem de hukuki süreç için önem taşır. Kazadan hemen sonra yapılması gerekenler, kazanın türüne göre değişir. Maddi hasarlı trafik kazaları ile fiziksel hasarlı kazalarda izlenecek adımlar farklı. Ancak her iki kaza türünde de ilk olarak güvenliğin sağlanması gerekir. Böylece hem trafikteki diğer araçlar hem de kazaya karışan kişilerin ve araçların güvenliği sağlanır. Aşağıda kaza türüne göre yapılması gerekenler detaylı olarak yer alır.
Fiziksel hasarlı kazalardan sonra neler yapılır?
Ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanmış olan fiziksel hasarlı kazalarda ilk olarak acil yardım yani ambulansın çağrılması gerekir.
Kaza ile ilgili tespitlerin yapılması ve trafiğin düzeninin sağlanması için polis ya da jandarma çağrılır. Emniyet görevlileri, kaza yerinin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alırlar ve kaza yerinde incelemeler gerçekleştirirler. Görevliler, incelemeler sonrasında kaza tespit tutanağını düzenler ve kazaya karışan araç sürücülerinin bilgilerini ve kaza ile ilgili tüm ayrıntıları toplar.
Görgü tanığı varsa emniyet görevlileri, kazaya şahit olan kişilerin ifadesine başvurur. Şahitlerin ifadeleri hukuki süreç içerisinde önemli deliller arasında bulunur.
Maddi hasarlı kazalardan sonra neler yapılır?
Ölüm ya da fiziksel yaralanma olmadığı sadece maddi hasarın olduğu kazalar, maddi hasarlı trafik kazaları olarak tanımlanır. Bu tür trafik kazalarında araç sürücülerin anlaşmaları halinde emniyet görevlileri çağrılmadan taraflar, kaza tespit tutanağını doldurabilirler. Bu tutanakta kazaya ilişkin tüm detaylara yer verilir, kazayı anlatan şema çizilir ve kazayla ilgili fotoğraf ile videolar çekilir. Kaza tespit tutanağı ve fotoğraflar, hukuki ve sigorta süreçlerinde kullanılır. Ancak araç sürücüleri arasında anlaşma sağlanamazsa polis ya da jandarmaya başvurulması gerekir.
İpucu: Maddi hasarlı kazalarda tutanak tutulmazsa karşılaşılacak durumlarla ilgili bilgi sahibi olmak için “Maddi hasarlı kazada tutanak tutulmazsa ne olur?” başlıklı yazımıza göz at.
Trafik kazalarında hukuki süreç nasıl işler?
Kazadan sonra, sigorta şirketlerine kaza ile ilgili detayların bildirilmesi gerekir. Maddi hasarlı trafik kazalarında tutulan kaza tespit tutanağı ve kazanın fotoğrafları sigorta şirketlerine iletilir. Sigorta şirketleri bu tutanakları, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir ve tutanaklar SBM sistemine girildikten sonra 3 iş günü içerisinde sigorta şirketleri kusur oranlarının değerlendirmesini gerçekleştirir. Tarafların sigorta şirketleri aynı kusur oranını belirlerse, dosya çözüme kavuşur. Ancak anlaşma sağlanmaz ise Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilir ve 3 iş günü içerisinde ilgili dosyanın sonucu gelir. Şirketler arasında anlaşılan kusur oranına itiraz etmek isteyen sigortalılar, 5 gün içerisinde sigorta şirketine itiraz başvuru yapabilir. Bu 5 günlük süreyi kullanmayan ya da itiraz etmesine karşın talebi karşılanmayan sigortalılar, kusur oranı ile ilgili itirazlarını Tahkim Komisyonu’na yapabilir veya hukuk yoluna başvurabilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesinde dava yoluyla ilgili detaylar bulunur. Bu maddeye göre, öncelikli olarak zarar gören sigorta kapsamında dava yoluna gitmeden sigorta şirketine yazılı başvuru yapılması gerekir. Başvuru sonrasında, sigorta şirketi 15 gün içerisinde başvuruyu cevaplamaz ya da talebi karşılamazsa veya sigortalı ile uyuşmazlık olursa, zarar gören dava açabilir ya da 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.
Sigorta şirketine başvuru yapmadan önce dava açılırsa tazminat davası açılması kabul edilmeyebilir.