Araç değer kaybını kim öder?

Doğan Koç
9 Eylül 2024

Trafik kazalarından dolayı oluşan hasarlar, araçların piyasa değerinde düşüşe neden olabilir ve bu durum araç sahipleri için maddi kayıp anlamına gelir. Bu değer kaybı ise kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. Maddi hasarlı kazalarda araç değer kaybının karşılanabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir. Bu yazıda, araç değer kaybının ne olduğu, nasıl hesaplandığı ve gerekli belgeler gibi tüm detayları bulabilirsin.

Araç değer kaybı nedir?

Araç değer kaybı, bir trafik kazası sonucunda hasar alan aracın bakım, onarım, parça değişimi ve tadilat benzeri nedenlerden dolayı 2.el piyasasında değerinin düşmesi olarak tanımlanır. Kaza sonrasında onarım işlemleri sonucunda aracın orijinalliği bozulabilir. Bu durum ise piyasadaki değerinin düşmesine neden olur. Bu değer kaybı, araç satılmak istendiğinde karşılaşılacak maddi kayıplar arasında yer alır.

Maddi hasarlı trafik kazası sonrasında araç değer kaybını kim öder?

Kaza sonrası araçta oluşan değer kaybının karşılanması için devreye kusurlu olan tarafın trafik sigortası girer. Türk Borçlar Kanunu'nun 49. maddesinde zarar verenin zararı gidermekle yükümlü olduğu yer alır. Bu durumda kazada kusursuz olan ya da daha az kusursuz olan taraf, araç değer kaybının ödenmesi için kusurlu sürücünün trafik sigortasından yararlanılır.

Araç değer kaybı hesaplaması nasıl yapılır?

Değer kaybı tazminatı, sigorta eksperleri tarafından hazırlanan rapora göre hesaplanır. Değer kaybı hesaplaması aşağıdaki detaylara göre değişim gösterir: 

  • Araç bilgileri (marka ve modeli)

  • Aracın üretim yılı

  • Aracın hasar geçmişi

  • Aracın piyasa değeri

  • Aracın kilometresi

  • Aracın trafiğe çıkış yılı

Araç değer kaybı hesaplama formülü:  Araç Piyasa Değeri x Hasar Oranı x Değer Kaybı Katsayısı

Yukarıda yer alan formül, araç değer kaybı hesaplamasını genel hatlarıyla açıklar. Hesaplama formülü hesaplama parametrelerine göre değişim gösterir. Aşağıda araç değer kaybı hesaplama formülündeki parametrelerin anlamları yer alır:

Araç piyasa değeri: Kaza öncesinde aracın ikinci el piyasasındaki değeri.

Hasar oranı: Kazanın durumuna göre belirlenir

Değer kaybı kat sayısı: Aracın kilometresi ve hasarın boyutuna göre farklılık gösterir.

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?

Yukarıda araç değer kaybının ödenmesi için mağdur olan tarafın, kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından yararlanabileceğini belirttik. Bunun için kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf, kusurlu olan sürücünün sigorta şirketine başvurması gerekir. Araç değer kaybı başvurusu için bazı belgeler istenir. İşte o belgeler: 

  • Kaza tespit tutanağı

  • Değer kaybı beyanı

  • Araç ruhsat bilgileri

  • Eksper raporu

  • Kazadan sonra çekilen fotoğraflar

  • Hasar gören sürücünün kimlik bilgileri

Araç değer kaybı davası için gereken şartlar neler?

Araç değer kaybı davası açılabilmesi için öncelikle sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunulması gerekir. Başvuru ardından sigorta şirketi başvuruyu cevaplamaz ya da istenilen talebi karşılamaz ve uyuşmazlık olması halinde mağdur olan taraf dava açabilir. Dava açılması için gereken diğer şartlar ise şu şekilde yer alır:

  • Araç değer kaybı başvurusunda bulunacak sürücünün kazada %100 kusurlu olmaması gerekir.

  • Kazadan dolayı araçta bir hasar olmalı ve hasarın onarılması gerekir.

  • Kaza tarihinden itibaren en fazla 2 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekir

  • Kazada oluşan hasar, daha önce hasara uğramamış bir alanda olması gerekir.

Kasko, araç değer kaybını karşılar mı?

Trafik kazasında kusursuz veya az kusurlu tarafın değer kaybı, karşı taraftaki sürücünün trafik sigortası üzerinden karşılanır. Kusurlu olan tarafın değer kaybı, trafik sigortası üzerinden karşılanamaz. Bu noktada devreye kasko girebilir. Kasko poliçesinde değer kaybı teminatı bulunuyorsa, hatalı tarafın da araç değer kaybı kasko şirketi tarafından karşılanabilir. Ancak değer kaybı teminatı kasko poliçesinde yer almıyorsa, değer kaybı kasko poliçesi tarafından karşılanmaz.

 
Doğan Koç
9 Eylül 2024
Doğan Koç
Doğan Koç

Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümünde tamamladı. Daha sonra ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik bölümünde yüksek lisansını yaptı. Yaklaşık 8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Şimdi ise finans içerik uzmanı olarak Enuygun ekibine katıldı.

Yorum Yap