Kusur oranı nasıl hesaplanır?

Çiğdem Özdoğan
19 Eylül 2024

Trafik kazaları, maddi veya bedeni zararlara yol açabilir ve bu kazalarda kusur oranlarının hesaplanması hangi tarafın, oluşan bu hasardan ne kadar sorumlu olduğunu belirler. Trafik kazalarında kusur oranlarının hesaplanması birçok faktörün titizlikle değerlendirilmesini gerektirir. Bu yazıda, trafik kazasında kusur oranlarının anlamlarını, bu oranların nasıl hesaplandığını ve farklı senaryolar altında nasıl uygulandığını bulabilirsin.

Trafik kazasında kusur oranları ve anlamları

%0 Kusur: Trafik kazasında bir tarafın %0 kusurlu olarak belirtilmesi, o tarafın kazada hiçbir kusurunun olmadığını ifade eder. Bu durumda, karşı taraf %100 kusurlu sayılır ve tüm hasar ve zararları karşılamakla yükümlü olur.

%50 Kusur: Trafik kazasında her iki tarafın da eşit oranda kusurlu olduğunu ifade eder. Tarafların eşit derecede kusurlu olması nedeniyle hasarın yarısı, iki tarafın sigortası tarafından poliçe limitleri doğrultusunda karşılanır.

%100 Kusur: Taraflardan birinin %100 kusurlu olması, kazada tüm hatanın ona ait olduğunu gösterir ve bu durumda karşı tarafın sigortası hasarları karşılamaz. Bu durumda, tüm hasar ve zararlar, %100 kusurlu olan tarafın varsa kasko poliçesi limitleri dahilinde karşılanabilir ya da bu tarafın kendi bütçesinden ödenmesi gerekir.

Trafik sigortası kusur oranları nasıl hesaplanır?

Trafik kazası kusur oranı hesaplanması, kazanın oluş şekline, ilgili tarafların hareketlerine ve kaza anındaki şartlara bağlı olarak titiz bir inceleme sürecini gerektirir. İlk olarak, kazaya karışan tarafların birlikte düzenledikleri ve imzaladıkları kaza tespit tutanakları tutulur. Bu tutanaklar içerisinde, kazanın yeri, tarihi, tarafların beyanları ve kazanın oluş şeklinin bulunması gerekir. Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geldiği şartları ve tarafların sorumluluklarını ortaya koyan bir belge olarak yer alır. Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerine iletildikten sonra, sigorta şirketleri bu tutanakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Ayrıca, uzmanlar tarafından değerlendirme aşamasında kazanın gerçekleştiği yerin yol durumu, hava şartları, trafik işaretleri ve levhalarının konumu, tutanaklarla birlikte incelenir. Tüm bu değerlendirme aşamaları sonrasında sigorta şirketleri kusur oranlarından birini seçer. Bu oranlar %0 ile % 100 arasında değişir. Örneğin, bir tarafın %100 kusurlu olduğu bir kaza için, diğer tarafın kusuru bulunmadığı anlamını taşır. Ancak, her iki tarafın da yüzde 50 oranında kusurlu olduğu durumlar da olabilir.

Özetle, trafik kazalarında kusur oranlarının hesaplanması, yalnızca belgeler ve fotoğraflar üzerinden değil, kazanın tüm dinamiklerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesiyle yapılır. Trafik kazalarında araç sürücüleri aşağıdaki durumlarda asli kusurlu sayılır:

·       Kırmızı ışıkta ya da memurun dur işaretinde geçme,

·       İki şeritten fazla yollarda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit kısmına girilmesi,

·       Arkadan çarpma,

·       Geçme yasağı bulunan yerlerden geçme,

·       Kavşaklarda geçiş önceliğine uyum sağlamama,

·       Doğrultu değiştirme kısımlarında yanlış manevra yapılması,

·       Manevra şartlarına uyum sağlanmaması,

·       Yerleşim yeri olmayan taşıt yolunda zorunlu hallerde dışında park yapılması ya da duraklama yapılması,

·       Kurallara uygun park eden araçlara çarpma.

Kaza senaryoları ve kusur oranı örnekleri

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, maddi hasarlı kaza senaryolarında kusur oranları ile ilgili detaylar alır. İşte kaza durumları;

Her iki araç aynı yönde seyir halinde iken A aracı kırmızı ışıkta kavşakta duruyor. Araç takip mesafesini korumayan B aracı, A aracına çarpıyor. B aracı % 100 kusurludur. (K.Y.T.K.56/c ve Yön:107).

Her iki araç sürücüsü de kendisine yeşil ışık yandığını iddia ediyor ve kavşakta iki araç arasında çarpışma meydana geliyor.A aracı kavşağa yaklaşırken dikkatli olmadığı için %50 (K.Y.T.K.57 ve Yön:109/d) kusurlu olup B aracı da yine aynı madde ihlalinden aynı oranda yani %50 kusurludur.

 

B aracı, yetkili ve görevli kişilerin işaretine uymayarak kavşakta A aracına çarpıyor. İşaretlere uymadığı  için %l00 (K.Y.T.K. 47/a ve Yön:95/a) kusurludur.

 

Çiğdem Özdoğan
19 Eylül 2024
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap