Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?
Trafik kazaları, günlük yaşamda karşılaşılabilecek durumlar arasında yer alır. Maddi hasarlı bir trafik kazası yaşanması halinde, sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi önem arz eder. Kaza sonrası kasko ve zorunlu trafik sigortasının devreye girmesi için hasarların tespit edilmesi gerekir. Maddi hasarlı trafik kazalarında hasar tespitleri, kaza tespit tutanağı, kazanın oluş şeklinin net bir şekilde anlaşılacağı ve araçların hasarlı kısımlarının açıkça görüleceği şekilde fotoğraf ya da video ile sağlanır. Bu tutanağı, doldururken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu yazıda, kaza tespit tutanağının nasıl tutulacağı, alınacağı yerler ve itiraz süreci olmak üzere pek çok detayı bulabilirsin.
Kaza tespit tutanağı ne demek?
Kaza tespit tutanağı, en az iki aracın trafikte maddi hasarlı bir kazaya karışması durumunda, tarafların anlaşarak sorumluluğu belirlemeleri ve kazanın gerçekleşme şeklinin belgelenmesi amacıyla emniyet görevlilerine ihtiyaç duymadan düzenlenen belge olarak tanımlanır. Bu belge, tarafların kaza anındaki durumları ile görüşlerini içerir ve aynı zamanda sigorta işlemlerinin başlatılması için kullanılır. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren geçerli olan bu uygulama, kaza anında araçların trafikteki beklemeleri ve zaman kaybının önüne geçilmesini sağlar.
Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?
Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan araç sürücüleri arasında anlaşma sağlanırsa tutulur. Sürücüler arasında anlaşma sağlanamazsa, emniyet görevlilerine müracaat edilmesi gerekir. Araç sürücülerin yanında kaza tespit tutanağı formu bulunuyorsa, bu formlar doldurulur. Eğer kaza tespit tutanağı formu yoksa, akıllı telefonlar aracılığıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) mobil kaza tespit tutanağını kullanabilir veya ALO KTT çağrı merkezini arayarak tutanak tutabilirsin. Kaza tespit tutanağında şu bilgilerin doldurulması gerekir:
· Kazanın meydana geldiği yer, tarih, saat (1 ve 2 numaralı alan).
· Kazaya şahit olan bir kişi var ise, o kişinin tanıklığı için şahidin ad, soyadı ve iletişim bilgileri. (3 numaralı alan).
· Tarafların kimlik, araç ve trafik sigortası poliçe bilgileri (4,5 ve 6 numaralı alan).
· 7 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olanı (x) işareti ile işaretlenir. Bu alanın doldurulması için bir zorunluluk bulunmaz. Ancak sigorta şirketinin olayı kısa sürede değerlendirmesi için önemli.
· Yurt dışında gelen ve yeşil kart belgesine sahip araçlar, 8 numaralı alanı doldurur.
· 9 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yerin işaretlenmesi gerekir.
· Kazanın oluş şekli şemalar ile anlatılmalı ve araçlar A ile B aracı olarak işaretlenmeli. Ayrıca şema üzerinde cadde ve sokak ismi ile aracın gittiği yön ve yol çizgilerinin çizilmesi gerekir (10 numaralı alan).
· Kazaya karışan sürücülerin ifadeleri (11 numaralı alan).
· Tarafların ıslak imzası (12 numaralı alan).
· Kazaya karışan araç sürücüler tarafından kaza tespit tutanağının iki nüsha doldurulması gerekir.
Kaza tespit tutanağı nereden alınır?
Kaza tespit tutanağı, çeşitli yöntemler ile temin edilebilir.
Sigorta şirketleri: Sigorta poliçenin bağlı olduğu şirketten alınabilir.
İnternet: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesinden indirilebilir.
Araçlar: Bazı araçlarda hazır olarak bulunabilir.
Kaza tespit tutanağı hangi durumlarda tutulmaz?
Karayolları Trafik Yönetmeliği içerisinde maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının bazı durumlarda araç sürücüleri tarafından doldurulmayacağı ve trafik zabıtası ile genel kolluk tarafından düzenleneceği ile ilgili maddeler bulunur. İşte araç sürücülerinin kaza tespit tutanağı tutamayacağı kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gereken durumlar:
· Kazayı tek aracın yapması,
· Kazaya karışan taraflardan birinin sürücü belgesi olmaması ya da sürücü belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli düzeyde olmaması,
· Araçlardan birinin Türkiye için geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması,
· Araç sürücülerinin birinde uyuşturucu, alkol ya da uyarıcı madde aldığı şüphesinin olması,
· Kazaya karışan araçlardan birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması,
· Kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyaya zarar verilmesi,
· Kazanın ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmış olması halinde kazanın tarafları kaza tespit tutanağı tutamaz.
Kaza tespit tutanağı tutulduktan sonra ne yapılmalı?
Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra sigorta şirketlerinin hasar departmanına iletilir. Sigorta şirketleri ise tutanağı ve fotoğrafları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir.
Sigorta şirketler, kaza tespit tutanakları SBM sistemine girildikten sonra 3 iş günü içerisinde kusur oranı değerlendirir. Sigorta şirketleri arasında anlaşmaya varılır ve aynı kusur oranları kabul edilirse tutanaklar sonuçlanır. Kaza tespit tutanağı değerlendirmesi sonrasında kusur oranları, sigorta şirketi tarafından her bir araç için %0, %50 ve %100 şeklinde sonuç verilir.
Sigorta şirketleri arasında anlaşma sağlanmaz ve bir sigorta şirketinin farklı kusur oranı vermesi durumunda tutanaklar, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na gönderilir. Bu komisyon, 3 iş günü içerisinde karar verir. Ancak, 3 iş günü içerisinde anlaşma sağlanamaz ise dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na gönderilir. Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu ise 3 iş gününde dosyayı sonuçlandırır.
Kaza tespit tutanağı sorgulaması nasıl yapılır?
Kaza tespit tutanağı değerlendirme süresini yukarıda detaylı olarak aktardık. Bu sürecin sonucunda çıkan karar sigortalılara, cep telefonu veya e-posta aracılığıyla iletilir. Sigortalılar, kusur oranını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet adresi olanhttps://www.sbm.org.tr’deki hizmetler menüsü altında bulunan “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" ekranı üzerinden sorgulayabilirler.
Kaza tespit tutanağı kusur oranlarına nasıl itiraz edilir?
Sigorta şirketleri arasında kusur oranları ile ilgili anlaşmaya varıldıysa ve bu kusur oranına itiraz etmek isteyen sigortalılar, yeni ek belgeler ile 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine itiraz başvurusu yapabilirler. Bu itiraz hakkını kullanmayanlar ya da itiraz talebine olumsuz sonuç gelen sigortalılar, kusur oranına itirazlarını Tahkim Komisyonu ve hukuk yolları ile çözüm arayabilirler.
Kaza yapan araçların sigorta şirketlerinin aynı olması halinde sigortalılar, itiraz başvurularını https://www.sbm.org.tr adresindeki “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" kısmında yapabilirler. Bu itirazın 5 iş günü içerisinde yapılması gerekir. İtiraz sonrasında ise Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu değerlendirmesini gerçekleştirir.
Araç sürücüleri anlaşamazsa ne yapılmalı?
Kazaya karışan araç sürücüleri arasında anlaşma sağlanamayabilir. Taraflar arasında anlaşma olmaması durumunda emniyet görevlilerinin çağrılması gerekir.
Kazaya karışan tüm sürücüler tutanağı imzalamalı mı?
Kazaya karışan sürücülerin tümünün tutanağı imzalamaları gerekir. Tutanakta eksik imza bulunması halinde, tutanak işleme alınmaz ve geçersiz sayılır. Taraflardan biri imza atmak istemezse kazanın olduğu yere trafik polisi çağrılabilir ve polis tarafından bir tutanak tutulur.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi nedir?
Kaza tespit tutanağının geçerliliği 2 yıl olarak yer alır. Bu süre geçtikten sonra kaza tespit tutanağı zaman aşımına uğrar.