Trafik sigortası servis seçeneği ve parça değişimi nasıl olur?
Sigortalı aracın onarım gerektirdiği koşullarda süreç genellikle ana hatlarıyla şu şekilde ilerler.
Servis seçimi: Mağdur araç sahipleri hasar onarımı için araçlarını istedikleri servise bırakabilirler. Onarım için anlaşmalı, anlaşmasız, yetkili veya özel servis şartı aranır.
Tabii ki servis seçimi yaparken aracın model yılına göre uygun bir seçim yapmamız (yetkili veya özel) aracın onarım sürecini hızlandırabilir veya çıkacak olan hasar tutarını minimum seviyede tutabilir.
Hasar bildirimi: Hasarın gerçekleşmesinden sonra sigortalı hasarı öğrendiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde şirkete bildirimde bulunması gerekli. Hasarlı araç için uygun bir servis seçimi yapıldıktan sonra hasara ait tüm evraklar servis yetkilisine teslim edilir ve sigorta şirketine hasarın bildirilmesiyle süreç başlar.
Hasar bildirimi için gerekli evraklar:
- Poliçeyle ilgili bilgiler
- Tahmini hasar miktarı
- Hasarın oluş şekli
- Trafik kaza zaptı, trafik zaptı tutulmadıysa karakol veya jandarma müracaat ve görgü tutanağı aslı veya tasdikli örneği
- Alkol raporu aslı veya tasdikli örneği
- Aracın hasarlı yerlerini gösteren fotoğraflar
- Sürücünün yazılı beyanı
- Sigortalı araca ait ruhsat fotokopisi
- Sigortalı araç sürücüsüne ait ehliyet fotokopisi
Hasar bildirimi yapılmasından itibaren 3 iş günü içinde taraflardan birinin talebi halinde bilirkişi ataması yapılmış olur.
Bilirkişi ataması:
Sigorta şirketi tarafından görevlendirilen bilirkişi hasarın boyutunu tespit eder, değişmesi veya onarım görmesi gereken parçalar üzerinden servis ile mutabık kaldıktan sonra raporunu hazırlayıp sigorta şirketinin onayına sunar.
Bilirkişiler her ne kadar sigorta şirketi tarafından atansa da Hazine Müsteşarlığı’na bağlı oldukları için bağımsız bir denetimci unvanına sahiptirler.
Parça tedariği:
Sigorta şirketi değişmesi gereken tüm parçaların siparişini atamış olduğu eksperin vasıtasıyla verir. Onarım için gerekli parçalar yetkili servisler veya parça tedarik firmaları tarafından servislere ulaştırılır. Bazı durumlarda yurt içinde tedarik edilemeyen parçaların temini yurtdışından yapılmakta ve onarım süresinin uzamasına neden olmakta. Yurt içinde tedarik edilemeyen parçaların sorumluluğu sigorta şirketinde olmayıp tamamen araç markasının distribütörlüğünün sorumluluğu altındadır.
Danıştay 2021 tarihli kararına göre araç onarımlarında orijinal parça şartı getirildi. Ancak üretimde olmayan veya asla tedarik edilemeyen parçalar sigortalının onayı alınarak eş değer veya logosuz yerli üretim bir parçayla değiştirilebilir veya araç sahibine eksik olan parçanın kendisi tarafından tedarik edebilme seçeneğini sunar.
Onarım süreci: Ekspertizi yapılan aracın raporu sigorta şirketi tarafından onaylandıktan sonra eksperin servise onarım onayını vermesiyle süreç başlar. Hasar tazminatı sigorta şirketi tarafından araç sahibi banka hesabına ödenir
Araç sahibinin onarım bedelini servise ödemesinin ardından onarımı tamamlanan araç, sahibine imzalı bir belgeyle ( Teslim İbra ve Temlik belgesi) teslim edilir ve onarım süreci tamamlanmış olur.