Zorunlu trafik sigortası neleri kapsar?
Zorunlu trafik sigortası, olası trafik kazalarında karşı taraftaki araçlara ya da şahıslara verilen zararları güvence altına alır. Maddi hasarlar, bedeni yaralanmalar,sakatlık ve ölüm nedeniyle ortaya çıkan tazminatlar, trafik sigortası limitleri doğrultusunda kusurlu olan tarafın kusuru oranında karşılanır. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları içerisinde zorunlu trafik sigortasının kapsamının detayları bulunur. Bu yazıda, Türkiye’de her motorlu araç sahibin zorunlu olarak yaptırması gereken trafik sigortasının kapsamı ve teminat türleri ile ilgili detayları bulabilirsin.
Zorunlu trafik sigortası nedir?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda geçen Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, zorunlu trafik sigortası adı ile de bilinir. Zorunlu trafik sigortası, Türkiye'de tüm motorlu araçların yaptırması zorunlu bir sigorta türü. Bu sigorta, olası bir trafik kazasında karşı tarafın zararlarını belirli limitler dahilinde karşılar. Bu zararlar içerisinde bedeni ve maddi zararlar yer alır.
Zorunlu trafik sigortası neler kapsar?
Yukarıda trafik sigortasının olası bir trafik kazasında karşı taraftaki araçların ya da üçüncü şahıslara verilen zararları belirli limitler içerisinde karşılayacağına yer vermiştik. Sigortanın kapsamını ise detaylı bir şekilde maddeledik. İşte zorunlu trafik sigortasının kapsamı;
Trafik sigortası genel şartlarına aykırı olmadığı müddetçe kusurlu kişinin aracı ile karşı taraf olarak ifade edilen tarafa verilen her türlü maddi hasar
Karşı tarafın aracına verilen zarar nedeniyle onarım ve sonrasında oluşan piyasa değer kaybı,
Üçüncü şahıslara verilen ölüm ya da yaralanma nedeniyle tazminat talepleri,
Kamu malına verilen zararlar,
Trafik kazası sonucunda yayaya verilen zararlar,
İpucu: Zorunlu trafik sigortasının kapsamı içerisinde yer almayan durumlar için “Trafik kazasında sigorta kapsamı dışında kalan durumlar neler?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Sigorta kapsamına giren teminat türleri:
Maddi zararlar: Karşı tarafta meydana gelen maddi zararlar, teminat içerisinde yer alır. Bu zararlara, değer kaybı da dahil olur.
Sağlık giderleri: Olası bir trafik kazasında üçüncü kişilerin kaza nedeniyle bedenen aldıkları zararlar, tedavi giderleri arasında bulunur. Eski haline dönmesi için temin edilen protez organ bedelleri de sağlık giderleri arasında yer alır. Ayrıca, kaza sonucu mağdur olan kişinin tedavi süreci başladıktan sonra tedavi sürecindeki bakıcı giderleri, tedavi giderleri ve çalışma gücünün azalmasından doğan giderler, sağlık teminatları kapsamı içerisinde yer alır. Ancak, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince, sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sorumluluğu içerisinde yer alır ve sigorta şirketinin sorumluluğunda bulunmaz.
Sakatlanma teminatı: Trafik kazasından dolayı üçüncü şahısların, geçici iş göremezliği ve sürekli sakatlığı nedeniyle uğrayacağı ekonomik zararlar için ödenecek olan tazminat, sakatlanma teminatları içerisinde bulunur. Sakatlık oranı ve iş göremezlik durumu, kurul raporu doğrultusunda belirlenir.
Ölüm teminatı: Üçüncü şahsın ölümü nedeniyle ölenin desteğinden yoksun kalanların zararlarını karşılamak için verilen tazminat bu teminat içerisinde yer alır.
Hasar ve tazminat ödemeleri ne zaman gerçekleşir?
Trafik sigortası hasar ve tazminat ödemelerini, sigorta limitleri doğrultusunda gerçekleştirir. Trafik kazası sonrasında kaza tespit tutanağı tutulur ve olay yerinde kaza ile ilgili fotoğraflar çekilir. Bu tutanak ve fotoğrafların sigorta şirketine iletilmesi sonrasında sigorta süreçleri başlar. Hasar tespiti için eksper atanabilir ve eksper incelemeleri sonrasında bir rapor hazırlar. Özetle, hasar ve tazminat ödemeleri için tutanakların ve eksper raporunun sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra hasar ve tazminat ödemeleri 8 iş günü içerisinde gerçekleşir.