Trafik sigortası nedir?
Trafik sigortası, Türkiye'de tüm motorlu araçların yaptırması zorunlu bir sigorta çeşidi. Bu sigorta, bir kaza durumunda karşı taraftaki araçlara veya şahıslara verilen zararları güvence altına alır. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları içinde trafik sigortasının kapsamı ile ilgili detaylar yer alır. Trafik sigortasının kapsadığı zararlar, diğer bir araca çarpma, bir yaya veya karşı taraftaki araç içindeki bir kişinin bedeni olarak zarar görmesine neden olma bir kamu malına zarar verme ya da maddi açıdan etrafına verebileceği diğer zararlar şeklinde düşünülebilir. Bu yazıda, trafik sigortası ile ilgili detayları bulabilirsin.
Trafik sigortası ne zaman yapılmalı?
İkinci el araç alımında 15 gün içerisinde, sıfır araç alımında ise satın alma gününde trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Aksi takdirde söz konusu araç için cezai işlem uygulanır. Trafik sigortası yıllık bir poliçe. Sigortası bulunan araçların da her sene poliçelerini yenilemeleri gerekir.
Trafik sigortası ücretleri neye göre belirlenir?
Hazine Müsteşarlığı, trafik sigortası tavan prim fiyatlarını belirler. Tavan fiyatları aşmayacak şekilde belirli kriterlere göre trafik sigortası primleri belirlenir. İşte trafik sigortası primlerini etkileyen faktörler:
- Aracın plaka ili
- Hasarsızlık kademesi
- Aracın türü
İpucu: Trafik sigortası primi ile ilgili detaylar için “Trafik sigortası primi nasıl hesaplanır?” yazımıza göz atabilirsin.
Trafik sigortası neleri kapsar?
Karşı tarafın aracının hasarları ve varsa karşı tarafın aracının içindeki kişilerin bedeni zararları
Trafik kazası sonucunda yayaya verilen zararlar
Kamu verilen zararlar,
Üçüncü kişilere verilen maddi zararlar,
Karşı tarafta zarar verilen aracın onarımından sonra piyasadaki değer kaybı.
Trafik sigortası neleri karşılamaz?
Sürücülerin kusurlu bir şekilde karşı tarafa verebilecekleri maddi ve bedeni zararları karşılasa da zorunlu trafik sigortasının kapsamına girmeyen bazı durumlar da mevut. İşte trafik sigortasının ödeme yapmadı bazı durumlar:
Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar,
Kazaya karışan araç sebebiyle iş durması, kar kaybı, kira gelirinin ortadan kalkmasıyla doğan maddi zararlar,
Kazaya karışan aracın içindeki yük olarak taşınan malların maddi zararı,
Manevi tazminat talepleri,
Doğal yaşama verilen zararlardan dolayı çevresel zararlardan gelen talepler,
Çalınan veya gasp edilen bir aracın verdiği zararlar,
Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teşebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduğu zararlara ilişkin talepler,
Terör eylemlerine karışan araçlar.
İpucu: Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar ve limitler hakkında detaylar için “Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Yangında hasar gören araç hasarını trafik sigortası karşılar mı?
Trafik sigortası, karşı taraftaki aracın zararları karşıladığı için herhangi bir sebepten dolayı yangında hasar gören aracın maddi zararını trafik sigortası karşılamaz.
Üstünde haciz olan araca trafik sigortası yapılır mı?
Borçlarının ödenmemesi sonucunda hacze girmiş bir aracın satışının yapılmasının ardından araca trafik sigortası yaptırılabilir.