Araç trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Türkiye’de tüm motorlu araçlar için yaptırılması zorunlu tutulan araç trafik sigortası, yaptırılmaması durumunda araç sahiplerine trafik cezası kesilmesi ve aracın çekilmesi gibi yaptırımları olan bir poliçe türü. Araç trafik sigortası sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir.

Trafik sigortası nedir? Ne işe yarar?

Trafik sigortası resmi adıyla Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Türkiye'de tüm motorlu araç sahipleri için zorunlu bir sigorta çeşidi. Sorumluluk sigortası niteliği taşıyan bu poliçe sigortalı aracın bir kaza durumunda kendi hasarını değil, kusurlu olarak karşı tarafa verebileceği maddi veya bedeni zararları güvence altına alır.

Trafik sigortasının kapsadığı zararlar, örnek olarak diğer bir araca çarpma, bir yaya veya araç içindeki bir kişinin bedeni olarak zarar görmesine neden olma ya da maddi açıdan etrafına verebileceği diğer zararlar şeklinde düşünülebilir. Bu sigorta türü kusurlu sürücünün karşı tarafa verdiği zararları üstlenerek sigortalının maddi sorumluluğunu hafifletir.

Trafik sigortası karşı tarafa verilen zararların tümünü karşılar mı?

Trafik sigortanız karşı tarafa verdiğiniz zararların tümünü karşılamayabilir. Kusurlu sürücünün karşı tarafa vereceği zararlar araç türüne bağlı olarak her yıl başında güncellenen limitler dahilinde karşılanır. 2023 yılı limitlerine örnek olarak, otomobil türü araçlar için karşı tarafa verilen maddi hasarlarda 120.000 TL'ye kadar olan zararlar karşılanırken, zincirleme kazalar için ise limit 240 bin tl dir. Bedeni hasarlar için geçerli olan limitler araç türüne göre birden fazla kişinin zarar görmesi durumuna göre değişiklik gösterirken kişi başı limit 1 milyon 200.000 TL.

Karşı tarafa verilen zarar trafik sigortasının karşılayabileceği limitleri aşabilir. Bu tür riskleri göz önünde bulunduran ve "Eğer kaza yaparsam ve karşı tarafa verdiğim zararın trafik sigortası limiti yeterli olmazsa" endişesi taşıyan sürücüler için kusurlu olduğu kazalarda karşı tarafa verilen zararın limitini tamamlayabilecek bir sigorta türü mevcut. İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı olarak adlandırılan bu sigorta, genellikle kasko poliçelerinin içerisinde bulunur veya bazı sigorta şirketleri tarafından kasko satın alınmadan da düşük primli bir ürün olarak sunulabilir.

Trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

 

Adınıza kayıtlı ticari ve şahsi tüm motorlu taşıtların trafik sigortası sorgulama işlemini T.C. Kimlik Numarası ve plaka bilginizle e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

  • e-devlet sistemine T.C. Kimlik Numarası ve şifrenizle giriş yapın.
  • Arama sekmesine “trafik poliçe” yazdığınızda karşınıza Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi olarak iki seçenek çıkacak.
  • Eğer şahsi aracınızın trafik sigortası sorgulama işlemini yapacaksanız Gerçek Kişi, ticari araca ait trafik sigortası sorgulama işlemi yapacaksanız Tüzel Kişi seçin.
  • Açılacak olan sayfaya üzerinize kayıtlı aracın plaka bilgisini aralarda boşluk bırakmadan girin. Örnek: 06AA1234
  • Sorgula butonuna tıkladıktan sonra sigorta poliçe numaranız, hangi şirketten sigorta yaptırıldığı, sigortanın başlangıç ve bitiş tarihi gibi bilgilere ve teminat detaylarına ulaşabilirsiniz.

e-devlet üzerinden yalnızca kendi üzerinize kayıtlı olan araçlar için sorgulama yapabilirsiniz. Başkası adına kayıtlı araçlar için trafik sigortası sorgulama işlemi yapamazsınız.

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası nedir?

Ülkemizde motorlu araç sahibi herkesin yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortasının yapılmadığının tespit edilmesi halinde ceza uygulamaları bulunuyor. 2023 yılında trafik sigortası yaptırılmaması durumunda Emniyet tarafından 436 TL trafik cezası uygulanıyor. Ayrıca aracınızın çekilmesi durumu ile de karşılaşmanız söz konusu. Aracın çekim işlemi ile aracın çekildiği otopark ücreti de yine trafik sigortasını yaptırmakla yükümlü olan aracın sahibine ait.

Trafik sigortasının yapılmaması durumunda ise trafik sigortası priminizi de zamlı ödemek durumunda kalırsınız. Poliçenin yapılması gereken günden başlayarak yapılmadığı her 30 gün için %5 oranında trafik sigortası priminize zam uygulanır. Örneğin 2 ay boyunca trafik sigortanızı yaptırmazsanız priminizi %10 zamlı ödemeniz gerekir. Ancak bu zam oranı %50’yi geçmez.

Hamide Nazli
Hamide Nazli

İstanbul Üniversitesi Banka ve Sigortacılık mezunu. Lise yıllarından beri aktif olarak çalıştığı sigorta sektöründe deneyim kazandıktan sonra Enuygun’a Sigorta Uzmanı olarak katıldı. 2017 yılından beri sigorta kullanıcılarına iyi bir deneyim sunmak için çalışıyor.

Yorum Yap