Mini Onarım nedir, neleri kapsar?
Mini onarım araç sigortaları kapsamında sunulur ve genellikle küçük hasarları ve tamiratları kapsar. Kasko poliçelerinin hemen hemen hepsinde bulunan bu teminat bazı sigorta şirketleri tarafından Sigorta Bilgi Merkezi ortak veri tabanına yansıtılmayan, hasar dosyası açılmayan ufak hasar türleridir.
Mini onarım, çizikler, göçükler, boyalı yüzeylerde oluşan ufak hasarlar gibi estetik onarımlardır, mekanik olmayan problemleri çözmeye yönelik çalışmaları içerir. Bu tür hasarlar aracın genel işleyişini ve güvenliğini etkilemez ancak aracın değerini ve görünümünü etkileyebilir.
Mini onarım hizmeti sigorta poliçenizin kapsamına bağlı olarak sunulan bir hizmettir ve her sigorta şirketi farklı seviyelerde mini onarım kapsamı sunar. Sigorta şirketleri mini onarım hizmeti için Türkiye de hizmet veren belirli servis grupları ile anlaşma yaparlar. Mini onarım hizmetinizi kullanmak için mutlaka sigorta şirketiniz ile irtibata geçerek bu servis ağını öğrenmeniz ve mini onarım randevusu almanız gerekecektir.
Mini onarım hizmetinin kapsadığı başlıca işlemler şunlardır:
Boyasız göçük düzeltilmesi: Aracın kaportasında meydana gelen küçük göçüklerin boyasız zarar vermeden düzeltilmesi işlemidir.
Çizik onarımı: Aracın boyalı yüzeylerinde meydana gelen çiziklerin lokal olarak boyanarak düzeltilmesi işlemidir.
Cam onarımı: Ön camda meydana gelen çatlakların ve çiziklerin özel dolgu malzemeleri ve işlemlerle onarılması işlemidir. (Camın onarımı mümkün değil ve değişimi gerekli ise cam değişimi mini onarım kapsamına girmeyecektir)
Jant onarımı: Alüminyum alaşımlı jantlarda meydana gelen çiziklerin ve hasarların onarılması işlemidir.
Far ve stop camı yenileme: Okside olan veya çizik far ve stop camlarının yeniden parlatılması işlemidir.
Plastik tampon tamiri ile aracın içinde yer alan küçük plastik onarımlar ayrıca döşemedeki ufak hasarların onarımı da hasarın cm boyutuna göre mini onarım kapsamına girebilmektedir.
Sigorta poliçenizin mini onarım hizmetlerini ne ölçüde kapsadığını poliçenizde belirtilen şartlara ve kısıtlamalara göre anlayabilirsiniz. Bazı sigorta şirketleri bu hizmetler için belirli bir üst limit belirleyebilir ve bu limit aşıldığında ekstra ücret talep edebilir.
Siz de kasko poliçenizi seçerken yaşınızı, aracınızın türünü ve sürüş alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurarak size en uygun kapsamı sağlayacak sigorta şirketini tercih etmelisiniz.
Sigorta Bilgi Merkezi nedir?
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), Türkiye'deki sigorta sektörünün veri ve bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde tüzel kişiliği olan bir kurumdur.
2003 yılında TRAMER adı ile faaliyete geçen kurum 2008 yılında Sigorta Birliği Merkezi 2011 yılında ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi adını almıştır. SBM, sigorta şirketleri, acenteler, devlet kurumları ve sigortalılar arasındaki bilgi akışını hızlandırmak, veri güvenliğini sağlamak ve sektörel istatistik ve raporlar sunmak için çalışır. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenen kurumun merkezi İstanbul’dadır.
Hasar dosyası nedir?
Hasar dosyası sigortalı olan varlığın sigorta şirketi tarafından karşılanan hasar taleplerine dair kaydedilen belge ve bilgilerin tümünü içeren dosyadır. Sigortalı olan varlık kasko poliçesinde araç, konut poliçesinde konutun kendisi veya içindeki eşyalar, bir işyeri ya da sağlık sigortasında kişinin kendisidir.
Bir hasar durumu meydana geldiğinde sigortalı birey veya kurum, sigorta şirketine başvurarak hasarın karşılanması için talepte bulunur. Bu süreçte sigorta şirketi ve sigortalı arasındaki iletişim, hasarın değerlendirilmesi, gerekli belgelerin toplanması ve hasarın sonuçlandırılması ile ilgili tüm bilgiler hasar dosyasında saklanır.