Kaza sonrası sigorta işlemleri nasıl yapılır?
Trafik kazası sonrasında vakit kaybetmeden sigorta işlemlerine başlanması hasarların tazmin edilmesi ve hukuki süreçlerin doğru ilerlemesi için önem arz eder. Sigorta işlemlerine hızlı bir şekilde başlamak, bu süreçte karşılaşılabilecek olası sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur. Ancak sigorta işlemlerinin başlatılması için bazı adımların takip edilmesi gerekir. İşte kaza sonrası sigorta işlemlerinin nasıl yapılacağına dair detaylı bir rehber:
Kaza tespit tutanağı: Trafik kazasının belgelendirilmesi ve ispatlanması için, kaza tespit tutanağının tutulması gerekir. Kaza tespit tutanağı kaza tipine göre farklı şekillerde tutulur.
· Maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar, emniyet görevlilerine başvurmadan kazanın yeri, saati, oluş şekli, tarafların görüşleri ve varsa görgü tanıklarının ifadelerinin yer aldığı kaza tespit tutanağını kendileri doldurabilirler. Kaza, bir şema çizilerek anlatılır. Kazayla ilgili fotoğrafların ve videoların çekilmesi, kazanın değerlendirilmesi için kullanılır. Maddi hasarlı trafik kazalarında, tarafların anlaşamaması durumunda polis ya da jandarmaya başvurulur.
· Yaralanma veya can kaybı olan trafik kazalarında, jandarma ya da polisin çağrılması gerekir. Polis ya da jandarma kaza yerinde güvenliği sağladıktan sonra kaza yerinde incelemeler gerçekleştirir, kaza tespit tutanağını tutar ve delilleri toplar. Görgü tanığı bulunuyorsa emniyet görevlileri, şahitlerin ifadesini alır.
İpucu: Kaza tespit tutanağında dikkat edilmesi gerekenler için “Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Sigorta şirketine tutanaklar ve fotoğrafların iletilmesi: Trafik kazaları sonrasında kazaya dair tutanaklar, fotoğraflar ve diğer ilgili belgelerin, 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine ulaştırılması gerekir. Bu belgelerin zamanında iletilmesi, sigorta işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve hasar tazminatlarının en kısa sürede ödenmesi açısından büyük önem taşır.
Kusur oranlarının belirlenmesi: Gerekli belgeler sigorta şirketine iletildikten sonra, şirket tutanakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir.Daha sonra sigorta şirketleri 3 iş günü içerisinde kusur oranlarını değerlendirir. Tarafların sigorta şirketleri kusur oranlarında anlaşırsa, dosya tamamlanır.
Eksper incelemesi: Sigorta şirketi, araç onarımı başlamadan önce bir sigorta eksperi atayabilir. Eksper, kaza ile hasarı değerlendirir ve bir rapor hazırlar. Rapor sonucuna göre maliyetler ve değer kaybı hesaplanır. Eksperinde raporunda şunlar yer alır;
Kaza öncesinde gerçekleşen onarımlar,
Kaza nedeniyle hasarlı parçalar,
Araçtaki mekanik sorunlar,
Kazaya karışan diğer araçların hasar tespiti.
Hasar ödemesi nasıl alınır?
Eksper, rapor çıkardıktan ve sigortalının poliçe kapsamına göre hesaplama yapıldıktan sonra hasar ödemesi yapılır. Bu ödeme, sigortalının sigorta şirketine ilettiği banka hesabına gerçekleştirilir.
Sigortanın kararına nasıl itiraz edilir?
Sigorta şirketine itiraz başvurusu: Sigorta şirketlerinin belirlediği kusur oranlarına sigortalıların itiraz etme hakkı bulunur. Sigortalılar, 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine itiraz başvurularını gerçekleştirebilirler. İtiraz sürecinde ek belgeler sunulabilir.
Tahkim Komisyonu’na itiraz başvurusu: Sigortalılar, sigorta şirketine yaptıkları itiraza bekledikleri sonucu alamadıkları zaman kusur oranına itirazlarını Tahkim Komisyonu'na taşıyabilirler. 5 iş günü içerisinde sigorta şirketlerine itiraz hakkını kullanmayanlar da Tahkim Komisyonu'na itiraz hakkını kullanabilirler.
Aynı sigorta şirketinde sigortalı olanların başvurusu: Kaza yapan araçların sürücülerinin aynı sigorta şirketinde sigortalı olması halinde itiraz başvurusu SBM'nin internet sitesinde yer alan "Hizmetler" sekmesindeki "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " kısmından 5 iş günü içinde itiraz başvurusu gerçekleştirilebilirler.