Kaskoda kıymet kazanma tenzili nedir, nasıl işler?
Araçla bir kaza yapıldığında poliçe kapsamında teminat altına alınmışsa, yangın ve doğal afet gibi bir hasar meydana gelmesi durumunda, eğer genel şartlara aykırı bir durum yoksa, hasar tutarı sigorta şirketi tarafından karşılanır. Hasar öncelikle onarım yoluyla giderilmeye çalışılır. Eğer onarım mümkün değilse, nakit ödeme yoluna gidilir. Bu işlemler, belirlenen süreler içinde gerçekleştirilir. Bununla beraber kaza ya da hasar sonucu kimi şartlar doğrultusunda sigorta sahibinin ödemesi gereken tutarlar da var. Kıymet kazanma tenzili de genel olarak kaskoda sigorta sahiplerinin ödemekle yükümlüğü olduğu bir tutar. Bu yazıda, kıymet kazanma tenzilinin anlamını ve işleyişini bulabilirsin.
Kıymet kazanma tenzili nedir?
Araç bir kazaya karıştığında ya da hasar yaşadığı zaman, ilgili masraflar poliçe şartlarına göre sigorta şirketince ödenir. Otomobil sahipleri de bu dönemde araçlarına onarım yaptırarak yeni parçalar taktırabilir. Tamirat ve onarım sürecinde araca takılan yeni parçalar, eski parçalardan daha değerli olabilir. Bundan dolayı, aracın toplam değerinde bir artış meydana gelebilir. Ancak sigorta şirketleri, hasar ödemesi yaparken bu değer artışını dikkate almaz. Özetle, ödenecek tazminat tutarından bu değer artışı düşülerek ödeme yapılır ve bu duruma “kıymet kazanma tenzili” denir. Kıymet kazanma tenzili, uygulamada sıkça “eskime payı” olarak da adlandırılır.
İpucu: Kaskonun geçerli olmadığı durumlar hakkında bilgi edinmek için “Kasko hangi durumlarda hasarları karşılamaz?” başlıklı içeriğimize göz at.
Kıymet kazanma tenzili nasıl işler?
Kaza veya hasar sonrası ödenecek tazminat tutarının, söz konusu değer artışı düşürüldükten sonra yapıldığını belirtmiştik. Bunun uygulanmasındaki amaç ise oldukça öngörülebilir: Aracın, taktırılan yeni parçalar ile oluşan yeni değeri, kasko sigortası yapılmadan önceki değerinden yüksek olamıyor.
Peki onarım ile beraber araca takılan yeni parçalar sonucu meydana gelen değer artışını kim tespit ediyor? Burada da sigorta eksperleri devreye giriyor. Eksper, aracın yeni değerini / değer artışını belirledikten sonra bu değer, sigorta sahibine ödenecek tazminat tutarından düşülür.
Kıymet kazanma tenzili istisnası ne demek?
Kıymet kazanma tenzilinin bir istisnası da mevcut. Yani yeni parçalar ile birlikte araçta oluşan değer artışı düşülmeden de sigortalıya tazminat ödenebiliyor. Ancak bunun için sigorta yapılırken kıymet kazanma tenzili düşmeme teminatının poliçe kapsamında bulunması gerekiyor. Eskime payı düşmeme teminatı olarak da belirtilen bu seçenek sayesinde söz konusu kesinti yapılmıyor. Böylelikle aracın yeni değeri üzerinden sigorta sahibine tazminat ödenebiliyor. Özetle bu teminat sayesinde, araçtaki hasar veya kaza kaynaklı parça değişiminden doğan bir değer artışı söz konusu ise bu değer artışı tutarı ödeme esnasında düşürülmüyor.