Kasko yurt dışında geçerli mi?

Çiğdem Özdoğan
10 Ekim 2024

Kasko, sigortalanan aracı çarpma, çarpışma, yangın, çalınma, 3.şahısların vereceği zararlar,doğal afetler, doğa olayları ve daha pek çok riske karşı güvence altına alır. Türkiye sınırlarında yaptırılan kaskonun yurt dışında geçerli olup olmadığı ise araç sahiplerinin merak ettiği sorular arasında bulunuyor. Bu yazıda kasko yurt dışında geçerli mi? sorusunun cevabını ve ayrıntılarını bulabilirsin.

Kasko yurt dışında kullanılır mı?

Kasko poliçeleri kasko genel şartları gereği Türkiye sınırları içerisinde geçerli. Bu yüzden yurt dışına seyahat edeceksen ve aracının yurt dışında güvence altına almak istiyorsan, çıkış yapacağın zaman bu tarihler aralığını kapsayacak şekilde kasko poliçene yurt dışı teminatını ekletebilirsin. 

Kasko yurt dışı teminatı nedir?

Türkiye Sigortalar Birliği (TSB), Kasko Sigortası Genel Şartlarında da kasko poliçesinin coğrafi sınırları Türkiye olarak belirtilmiş. Ancak, yurt dışı teminatının eklenmesi ile mevcut kasko poliçesinde hangi teminatlar mevcut ise bu teminatlar yurt dışında da geçerli olur. Yurt dışı teminatının eklenmesi ek prim ödenmesi ile mümkün.

Yurt dışına çıkmadan önce, sigorta şirketinle iletişime geçerek çıkış ile dönüş tarihlerini ve seyahat edeceğin ülke bilgilerini paylaşarak ek teminat primi hesaplaması talep edebilirsin. Yurt dışı ek teminat primi, gidilecek ülke ve kalınacak süreye bağlı olarak hesaplanır. Primin ödenmesiyle teminat devreye girer ve belirtilen dönüş tarihi itibarıyla sona erer. Ancak, bazı ülkeler için sigorta şirketleri ek teminat sağlamamayı uygun görebilir.

Kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için yurt dışına çıkarken bu ek teminatı poliçene dahil edip etmeme tamamen senin tercihinize bağlı. Yurt dışına araçla çıkıldığında bu teminatın eklenmesi zorunlu değil ve herhangi bir denetimi de bulunmuyor. Ancak Türkiye'de aracını risklere karşı güvence altına almak amacıyla yaptırdığın kaskonun, yurt dışında da devam eden hatta bazen daha yüksek risklerle karşılaşabileceğini göz önünde bulundurarak eklenmesini öneririz.

Araçla yurt dışına çıkarken neler yapılmalı? 

Araç ile yurt dışına çıkarken araç sürüsücünün ve yolcularının bazı şartları yerine getirmesi beklenir. İşte gerekli belgeler ve detaylar:

  • Yeşil kart sigortası 

  • Uluslararası sürücü Belgesi veya çipli ehliyet

  • Aracın ruhsatı

  • Pasaport

  • Gerek duyuluyorsa vize

  • Evlilik cüzdanı

  • Yurt dışı çıkış harç pulu

Yeşil kart nedir?

Yeşil Kart, trafik sigortasının yurt dışındaki eş değer belge. Yurt dışında kaza yapılması halinde karşı taraftaki araçlara ve üçüncü kişilere verilen maddi hasarları güvence altına alır. Ancak, kazanın meydana geldiği ülkede geçerli olan trafik sigortası mevzuat, kapsam ve limitleri doğrultusunda teminat verilir.

Yeşil kart ücretleri

Yeşil kart sigorta ücretleri araçlara göre değişkenlik gösterir. Özel araçlar için aşağıda araç tipine göre yeşil kart ücretlerini bulabilirsin: 

Otomobil                                         225 Euro

Taksi                                               225 Euro

Kamyonet                                       500 Euro

Kamyon                                          1.250 Euro

İş Makinesi                                     300 Euro

Traktör                                            50 Euro

Römork                                          85 Euro

Tanker                                            1.250 Euro

Çekici                                            1.250 Euro

Özel Amaçlı Taşıt                           700 Euro

Tarım Makinesi                               300 Euro

Motosiklet ve Yük Motosikleti                  180 Euro

Minibüs(Sürücü Dahil 10-17 Koltuk)       550 Euro

Otobüs(Sürücü Dahil 18-30 Koltuk)       700 Euro

Otobüs(Sürücü Dahil 31 ve Üstü Koltuk)  850 Euro

 

Çiğdem Özdoğan
10 Ekim 2024
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap