Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları neye göre belirlenir?

Çiğdem Özdoğan
21 Şubat 2025

Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) fiyatları, sigortalının yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, yaşadığı şehir, poliçenin kapsamı ve poliçenin geçerli olduğu anlaşmalı kurum ağı gibi birçok faktöre göre belirlenir. Medikal enflasyon ve sigorta şirketlerinin farklı fiyatlandırma politikaları da prim tutarlarını doğrudan etkiler. Bu yazıda, tamamlayıcı sağlık sigortası priminin belirlenmesinde etkili olan faktörleri detaylı bir şekilde bulabilirsin.

Sigortalının yaşı

Tamamlayıcı sağlık sigortası priminin belirlenmesinde sigortadan yararlanacak kişinin yaşı incelenir. TSS'de yaş sınırı, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Genellikle ilk kez sigorta yaptıracak kişiler için üst yaş limiti 64 olsa da, 70 yaşına kadar sigorta yapabilen şirketler de bulunur. Sigorta şirketlerinin uygulamaları arasında farklılıklar bulunur. Örneğin bazı şirketler, 18 yaşın altındaki bireyler için tek başına poliçe düzenleyebilirken, bazıları ebeveynlerden en az birinin poliçede yer almasını zorunlu kılar. Bebek yaş grubunda hastaneye başvuru sıklığının yüksek olması ve ilerleyen yaşlarda sağlık sorunları veya diğer risklerin artma ihtimali, bu farklılıkların temel nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenle sigortalanacak kişinin yaşı arttıkça, sigorta priminde de artış yaşanabilir.

Sigortalının cinsiyeti

Kadınlar ve erkekler, farklı sağlık risklerine ve hasar frekansına sahip oldukları için tamamlayıcı sağlık sigortası primleri de farklılık gösterebilir.  Kadınlar için gebelik teminatı poliçeye eklenebilir bir teminat olduğu için rutin kontroller ve doğum masrafları sebebi ile bu ek teminat sigorta priminde artışa neden olur.

Sigortalının sağlık durumu ve sağlık geçmişi

Kronik hastalıklar, geçmişte yaşanan ciddi sağlık sorunları veya mevcut sağlık durumu, sigorta primlerinin artmasına ya da sigorta talebinin sigorta şirketi tarafından reddedilmesine neden olabilir. Belirli rahatsızlıklara sahip veya yüksek risk taşıyan kişiler için primler, sigorta şirketinin risk primi hesaplaması sonucu daha yüksek olabilir. 

Sigortalının yaşadığı şehir

Sigortalının yaşadığı şehir, tamamlayıcı sağlık sigortası primlerinin belirlenmesinde etkili olur. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde özel sağlık kurumlarının maliyetleri, daha küçük şehirlere kıyasla genellikle daha yüksek olabilir. Bundan dolayı, büyükşehirlerde yaşayan kişilerin sigorta primleri daha yüksek hesaplanabilir. 

Poliçenin kapsamı

Tamamlayıcı sağlık sigortası teminatları, yatarak ve ayakta tedavi olarak ikiye ayrılır. Poliçeni yalnızca yatarak tedavi teminatı ile satın alabilir veya ayakta tedavi teminatını da dahil edebilirsin. Ayakta tedavi teminatı kapsamında, 2, 4, 5, 8, 10 veya 12 muayene hakkı seçenekleri bulunur. Seçtiğin muayene hakkı sayısına bağlı olarak sigorta priminde değişiklik olur ve muayene hakkı arttıkça prim de yükselir. Diğer taraftan, doğum teminatı gibi ek teminatların poliçeye eklenmesi, sigorta priminin artmasına neden olur. Özetle, poliçenin kapsamı genişledikçe sigorta primi de buna paralel olarak artış gösterir.

Medikal enflasyon

Medikal enflasyon, sağlık hizmetleri maliyetlerinde meydana gelen artışları ifade eder ve sigorta primleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olur. Sağlık hizmetlerinin ve dolayısı ile özel hastanelerin cari fiyatlarında yaşanan değişiklikler, sağlık hizmetlerinin bu alandaki toplam maliyetini artırarak sigorta primlerinin yükselmesine neden olur. Muayene, tetkik, yatış ve ameliyat gibi hizmetlerin ücretlerindeki artışlar doğrudan prim hesaplamalarına yansır.  Ayrıca, ithal ilaçlar ve ileri teknoloji gerektiren tedavilerdeki maliyet artışları da primlere doğrudan yansır.

Şirketler arası farklılıklar

Sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortası primini belirlerken yukarıda da bahsettiğimiz üzere sigortalının yaşı, cinsiyeti, yaşadığı şehir ve geçmiş hastalıkları olmak üzere çeşitli kriterleri değerlendirir.Ancak, her sigorta şirketi kendi fiyatlandırma politikasına göre bir değerlendirme yapar. Bazı şirketler, poliçe kapsamında ek imkanlar sunabilir ve bu durum sigorta primlerini etkileyebilir.  

Bu nedenle, sigorta şirketleri arasında farklı fiyatlar görülebilir. En uygun poliçeyi seçebilmek için poliçe kapsamlarını ve sigorta şirketlerinin sunduğu teklifleri karşılaştırmak önem arz eder.

Çiğdem Özdoğan
21 Şubat 2025
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap