Tamamlayıcı sağlık sigortası kronik hastalıkları kapsar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında yatarak tedavi teminatı bulunur. Aynı zamanda bireyler, ayakta tedavi planını da seçebilirler. Bu noktada, sigorta priminde artış olur. Tamamlayıcı sağlık sigortası, genellikle kronik hastalıkları kapsamaz. Ancak, belirli koşullar altında bazı kronik hastalıklar poliçe kapsamına alınabilir. Kronik hastalıkların sigorta kapsamında nasıl geçerli olabileceği ile ilgili detayları yazımızda derledik.
Kronik hastalıklar tamamlayıcı sağlık sigortasına nasıl dahil edilebilir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, poliçe başlangıç tarihinden önce olan bir şikâyet veya hastalık nedeniyle yapılan sağlık giderleri ile bunlara bağlı nüks ve komplikasyonlar poliçe teminatı dışında kalır. Özetle, TSS geçmişten gelen hastalıkları kapsamaz. Kronik hastalıklar da genellikle geçmişten gelen hastalıklar arasında değerlendirilir.
Sağlık sigortası daha erken yaşlarda sahip olunarak riskli hastalıklar ortaya çıkmadan önce ömür boyu yenileme garantisi alınması amaçlı bir poliçe olarak düşünülmelidir.Ömür boyu yenileme garantisi sağlıklı iken poliçe sahibi olup poliçeye ara vermeden yenilemelerine devam edinilmesi halinde eidlinlen bir hak olup,sigortalı kişide bir dönem çok riskli bir hastalık dahi ortaya çıksa poliçesini belirli bir ek prim düzeyini geçmeden yenileyeceğinin garantisini verdiği bir haktır.
Ömür boyu yenileme garantisi elde edilmemesi halinde sigorta şirketlerinin sigortalı kişi istese dahi poliçenin yenilemesini yapma garantisi bulunmamaktadır.Bu hakkın kazanılması şartları sigorta şirketleri arasında değişkenlik gösterse de genellikle aralıksız 3 yıl poliçede devam edilmesi ve ömür boyu yenileme garantisi hak edilecek yenileme döneminde bir risk değerlendirmesi yapılması şeklinde uygulanır.
Bazı sigorta şirketleri, kronik hastalıkların poliçe kapsamına alınabilmesi için öncelikle güncel sağlık raporları, tetkikler ve klinik öykü gibi belgeleri talep eder. Bu belgelerin değerlendirilmesi sonucunda, sigorta şirketi ek prim talep edebilir veya hastalığı tamamen kapsam dışı tutabilir.
Sigorta şirketlerinin kronik veya riskli hastalıklara yaklaşımı farklı olabilir. Bu nedenle poliçe satın almadan önce, mevcut kronik veya riskli hastalıklarla ilgili kapsama durumunu mutlaka sigorta şirketinden yazılı olarak teyit edilmesi gerekir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hangi hastalıkları kapsamaz?
Sigorta şirketleri, aşağıda yer alan hastalıkları poliçe kapsamına dahil etmez.
Kronik akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıkları: Amfizem, kronik bronşit, siroz, aktif verem, polikistik böbrek, atnalı böbrek ve hepatitler vb,
Kronik sindirim sistemi hastalıkları: Pankreatit, ülseratif kolit, crohn,
Kalp ve damar hastalıkları: Kalp kapakçığı rahatsızlıkları ve koroner arter hastalığı vb,
Diyabet,
Kanser,
Damar hastalıkları,
Kemik erimesi,
Demans,
Alzheimer,
Travmaya veya ameliyata bağlı kalıcı beyin, omurilik hasarı, multiple travma ve ciddi yanıklar,
Romatizmal hastalıklar,
Doğumsal ve genetik hastalıklar,
Organ yetmezlikleri ve organ nakil hastaları,
AİDS,
34 hafta veya 2 kg altındaki 6 aydan küçük yenidoğanlar,
Psikolojik hastalıklar.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere sigorta şirketleri, poliçe başlangıç tarihinden önce mevcut olan kronik hastalıklar için poliçede kapsama dahil olmasına istisna uygulayabilir ve ek prim isteyebilir.