DASK için gerekli belgeler ve bilgiler
Deprem nedeniyle oluşabilecek maddi zararlar, belirlenen limitler doğrultusunda zorunlu deprem sigortası ile karşılanır. 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasını edindiren ve yöneten bir kamu kuruluşu. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle depremlere karşı güvence sağlanması için DASK'ın önemli bir rolü bulunur. Zorunlu deprem sigortası DASK için gerekli belgeler ve bilgileri yazımızda bulabilirsin!
DASK için hangi bilgi ve belgeler istenir?
Zorunlu deprem sigortası için bazı bilgiler ve belgeler istenir. Bundan dolayı DASK için gerekli bilgilerin sigorta başvurusu öncesinde bilinmesi gerekir. Zorunlu deprem sigortası beyan esasına dayandığı için yanlış bilgilerden kaynaklı yaşanabilecek maddi kayıplar, sigorta yaptıracak kişinin sorumluluğunda bulunur. İşte DASK için istenen gerekli bilgi ve belgeler:
Sigorta yapılacak yer ile ilgili bilgiler
Kullanım Şekli
Brüt Yüzölçümü (m2)
Hasar durumu
Sigorta yaptıracak bireyin kişisel ve iletişim bilgileri
Adı
Adresi
Cep Telefonu
Telefonu
T.C. Kimlik Numarası
Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
Sigorta yapılacak binanın bilgileri
Açık Adresi (varsa adres kodu)
İnşa Yılı
Toplam Kat Sayısı
Yapı Tarzı
DASK nasıl ve nereden yaptırılır?
DASK; sigorta acenteleri, kamu bankaları ve özel bankalar aracılığıyla yapılabilir. Gerekli bilgileri tamamlandıktan sonra zorunlu deprem sigortası için online olarak teklif alabilir ve sigorta acentelerine ya da bankalara gitmeden de online bir şekilde başvuru gerçekleştirebilirsin.
İstenilen bilgileri girdikten sonra ENUYGUN Sigorta ile sigorta firmalarından DASK teklifi alabilir, hızlı ve kolay bir şekilde zorunlu deprem sigortasını yaptırabilirsin. Zorunlu deprem sigortası poliçesi süresi 1 yıl olup yenileme vadesine 15 gün kala yenileme poliçesi yapılabilir ve her yıl yenilenmesi gerekir.
DASK teminat limiti ne kadar?
DASK'ın en fazla teminat limiti, inşaat maliyetindeki artış göz önünde bulundurularak ÜFE oranına göre 2024 yılı itibari ile aylık olarak güncellenir. 2024 yılında bütün yapı tiplerinde en yüksek teminat limiti haziran ayı için 1.487.277 TL.
Zorunlu deprem sigortası neleri karşılar?
Zorunlu deprem sigortası, deprem kaynaklı maddi zararları belirlenen limitler doğrultusunda karşılar. Deprem kaynaklı karşılanacak detaylar arasında; infilak, yangın, tsunami ve yer kayması yer alır.
Zorunlu deprem sigortası neleri karşılamaz?
Deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşılayan zorunlu deprem sigortası teminatının içerisinde bazı durumlarda oluşan zararlar yer almaz. İşte zorunlu deprem sigortasında teminat kapsamı dışında kalan durumlar;
İş durması
Kira mahrumiyeti
Taşınır mal ile eşyalara gelen zararlar
Vefat ve bedeni zararlar
Deprem dışında binanın kusurlu yapısından dolayı zaman oluşan zararlar
Enkaz kaldırma masrafları
Manevi tazminat talepleri
DASK iptal edilebilir mi?
Zorunlu deprem sigortası iptal edilemez. Ancak bazı istisnai durumlarda zorunlu durumlarda iptal ettirilebilir. İşte o istisnai durumlar;
Sigortalı yerin kapsam dışına çıkması
Sigortalı olan yerin deprem haricinde bir sebepten kaynaklı ortadan kalkması
Orta ya da ağır hasar durumunun sigortalı tarafından kasıtlı bir şekilde yanlış şekilde aktarılması
Zorunlu deprem sigortası kiracı adına yapılır mı?
Zorunlu deprem sigortası tazminatı tapuda adı yer alan hak sahibine ödenir. Bu nedenle zorunlu deprem sigortası, kiracı adına yapılamaz.