MTV (motorlu taşıtlar vergisi) Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen koşullara uygun olarak trafik şubelerinde kaydı bulunan motorlu taşıtların ödemesinin zorunluğu olduğu vergi türüne deniyor. Bu vergi araç sahiplerinden ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez alınır ve araç sahipleri tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Ödemelerin gecikmesi gibi aksi bir durumda ödenmesi gereken MTV tutarının üzerine bir de ayda %2,5 oranında gecikme faizi eklenir. Devam eden borçlarda banka hesaplarına haciz konma ve aracın bağlanması gibi yaptırımlar uygulanır.

MTV ödemesi nasıl yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemenin birkaç yolu bulunuyor. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde online olarak yapılıyor. Diğer ödeme yöntemleri arasında ise sahip olduğunuz aracın kayıtlı olduğu ilin ilgili ilçesinde yer alan vergi dairesi, e-Devlet, internet bankacılığı ve banka şubeleri geliyor.

Hangi araçların MTV ödemesi gerekmektedir?

MTV ödemesi zorunlu araçlar:

  • Trafik şubelerinde kayıtlı olan tüm kara taşıtları,
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı helikopter ve uçak gibi hava taşıtları,
  • Belediye ve liman siciline kaydı olan deniz taşıtlarıdır

MTV nasıl hesaplanır?

Aracınızın özelliklerine göre belirlenen MTV hesaplama otomobiller için aracın yaşı, ilk tescil tarihi ve motor silindir hacmine göre yapılır. Motor silindir hacmi arttıkça ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisi de doğru orantılı olarak artar. Aracın yaşı ilerledikçe ise MTV ücreti düşecektir.

 


hamidenazli
Hamide Nazli
3 Yazı
İstanbul Üniversitesi Banka ve Sigortacılık mezunu. Lise yıllarından beri aktif olarak çalıştığı sigorta sektöründe deneyim kazandıktan sonra Enuygun’a Sigorta Uzmanı olarak katıldı. 2017 yılından beri sigorta kullanıcılarına iyi bir deneyim sunmak için çalışıyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar