• Anasayfa
  • Blog
  • Kasko poliçelerinde yer alan ikame araç seçeneği

Kasko poliçelerinde yer alan ikame araç seçeneği

cigdemozdogan

Günlük yaşam içerisinde araç ile her an kaza yapma ihtimali olabilir. Aracın kaskolu olması bu tarz durumlarda, aracın hasarının karşılanması ve araç sahibinin hayatının aksamaması için önemli bir güvence yaratır. Kasko poliçelerinin içinde bulunan ikame araç teminatı, kaskonun karşılayacağı bir hasar sebebiyle araç onarım sürecinde iken geçici bir süreliğine yedek araç hizmeti sunar. Bu hizmet, araç sahiplerinin olası hasar durumlarında araçsız kalmamasını ve hayatlarına devam edebilmelerini sağlar. İkame araç, sigorta poliçesi satın alınma aşamasında eklenir ve yedek aracın hizmet süresi ya da hangi durumlarda kullanılabileceği belirlenebilir. Sigorta poliçesine ikame araç teminatı eklenmemesi durumunda ise poliçe primine bir miktar indirim yapılabilir.  İkame aracın hangi durumlarda geçerli olduğu, süresi, avantajları ve diğer detaylarını blog yazımızda derledik.

Araç ve belge imzalama

Hangi durumlarda kaskodan ikame araç verilir?

İkame araç hizmeti alınabilmesi için öncelikle kasko poliçesinin teminatlarında bu güvencenin bulunması  gerekir. Kasko poliçesinde yer alan teminatlardan birinden kaynaklı olarak aracın hasar alması ve onarım servisine alınması sonrasında aracın hasarını inceleyecek olan eksper bir rapor düzenler. Bu raporda eksperin servis ile de anlaşarak belirlediği onarımın süresine göre, onarım 24 saati aşıyor ise poliçede yer alan ikame araç maksimum gün sınırını aşmadan sigorta şirketi tarafından yedek araç temin edilir. Genelde 24 saati aşan süre sınırının nadiren de olsa bazı sigorta şirketlerde 48 saat olarak uygulandığını da olabilir. Genişletilmiş kaskolarda; çarpma, çarpışma, yanma, üçüncü kişilerin verdiği zararlar, halk hareketleri ve  çalınmaya teşebbüs gibi oldukça geniş kapsamlı şekilde yer alır. 

İkame araç süresi ne kadar?

İkame araç temini süresi, sigorta poliçelerinde yer alan sürenin üstüne çıkamaz. Bununla beraber aslolan aracın hasarını inceleyen eksperin onarım için servis ile de görüşerek belirlemiş olduğu süre kadar yani eksper raporunda onarım süresinin 6 gün süreceği belirtilmiş ise sigorta şirketi tarafından da 6 gün süresince yedek araç temin edilir. Sigorta şirketleri genellikle kasko poliçesini yaparken senede iki hasar ve olay başına 7, 15 ve 30 güne kadar ikame araç seçenekleri sunar ve tercih edilen süreye göre sigorta primi değişkenlik gösterir. 

Kaskoda ikame araç avantajları neler?

İkame araç, hasar onarım süresince araçsız kalınmaması gibi büyük bir  avantaj sağlar. Sigorta poliçesine ikame araç teminatının eklenmediği bir senaryoda aracın hasar alması halinde onarım süresi boyunca araçsız kalınabilir. Onarım süresi içerisinde aktif araç kullanma gereksinimin doğması ve yedek aracının bulunmaması halinde zorluk yaşanabilir. Bu durumlarda ise sürücüler başka araç temini için ekstra ödemeler yapabilir.

Örneğin; kasko poliçesinde ikame araç teminatının bulunmadığı, kasko teminatında bulunan durumlardan birinden dolayı aracınızın hasar alması ve aracını onarım servisinde bulunması halinde araç kiralama tercih edilebilir. Ortalama günlük 800 TL’den araç kiralama işlemi yapılırsa; 5 günde 4000 TL ve 10 günde 8.000 TL araç kirasına verilme durumu söz konusu olabilir. Bu sürenin uzaması ise daha fazla bir kiralama ücreti çıkarabilir. Ancak sigorta poliçesinde ikame araç hizmetinin yer alması ve olası bir kaza durumunda bu bütçelerin verilmesinin önüne geçilebilir.

Not: Araç kiralama fiyatı ortalama bir tutar olarak eklendi. Araç kiralama fiyatları, marka ve modellere göre değişkenlik gösterebilir.

Kasko poliçesinde ikame araç süresini seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir?

İkame araç hizmeti, poliçede yer alan süre sınırını aşmamak üzere ,eksper raporunda belirtilen onarım gün süresi doğrultusunda temin edilir. Sigorta poliçesi hazırlanma aşamasında araç onarım tahmini süreleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda ikame araç süresinin belirlenmesi fayda sağlayabilir .Örneğin; bazı marka araçların yedek parça tedariği yurt dışından yapılması gerektiği için yedek parçanın tedarik süreci aracın onarım süresini uzatabilir. Bunu göz önünde bulundurarak olay başına 7 gün yerine 15 yada 30 gün süreli olan alternatifleri tercih edilebilir.

"Kaskolu araç pert olursa ne olur?" başlıklı yazımızda yazımızda, kaskolu aracının pert olması durumunda karşılaşabileceği senaryoları ve merak ettiğin diğer soruların yanıtlarını bulabilirsin.

Hangi durumlarda ikame araç alınamaz?

Araç hasarının çarpma, çarpışma, yanma, 3.kişilerin verdiği hasarların olmaması gibi yani kasko içeriğinde yer almayan kendiliğinden oluşan araç arızaları durumunda ikame araç hizmeti sağlanmaz.Aracın rutin bakımlarının yapılması süresi de yine ikame araç sağlanmayan bir durum.

Sigorta şirketleri tarafından genellikle çizilme ya da boya hasarları gibi küçük hasarlar, radyo ile teyp onarımı gibi sürüş performansını etkilemeyen ve aracın işlevselliğini bozmayan durumlarda genellikle ikame araç hizmeti verilmez. Bu tarz onarımlar aracın işlevselliğini bozmamakla beraber genellikle aracın aynı gün teslim edildiği yahut bir- iki günde onarılabilir.

İkame araç nereden alınır?

İkame araç, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu araç kiralama firmalarından sağlanır. Yedek araç olarak tedarik edilecek aracın segmentini poliçede tercih edebilen sigorta şirketleri mevcut. Eğer poliçede yedek araç için bir segment tercihi olmadı ise; temin edilecek yedek aracın kaskolu aracın özelliklerine benzer özelliklerde olmasına dikkat edilir. Segment belirtilmediği için muhtemel olarak C segmenti bir araç tedarik edilir.

İkame araç ile ilgili diğer önemli noktalar

  • Yol ve köprü geçiş ücretleri ile kullanımı süresince yazılan cezaların ödeme yükümlülüğü kasko poliçe sahibine ait olur.
  • Onarım için belirlenen gün süresinden daha fazla ikame araç kullanımı söz konusu olur ise burada oluşacak ücreti kasko poliçe sahibinin ödeme yükümlülüğü bulunur.
  • İkame araç kullanımı esnasında aracın hasar yapması durumunda araç kiralama firması ile irtibata geçilir, bu aracın da bir kaskosu bulunur.
  • Sigorta sahibi, ikame aracın temin edildiği bölge veya şehirde kullanılmasının ardından aynı bölgeye iade etmekle yükümlülüğü olur.
  • Onarım için öngörülen süreden önce aracın onarımı bitmiş ise de ikame aracın araç kiralama firmasına teslimi gerekir.

"En iyi sigorta teklifini bulmak için nelere dikkat etmeliyiz?" başlıklı yazımızda sigorta teklifi alırken dikkat edilmesi gereken detayları görmek için hemen tıklayabilirsin!

Trafik sigortası yedek araç verir mi?

Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarları karşılayan bir sorumluluk sigortası olarak yer alır. Trafik sigortası poliçesine ikame araç hizmeti eklenmezse yedek araç teminatı bulunmaz. 

İpucu: Hızlı ve kolay bir şekilde kasko teklifi almak için hemen tıklayabilirsin!

 


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar