Söz konusu araç satın almak olduğunda engelli tüketicilerin satın alacakları araçlarla ilgili süreçler daha farklı ilerliyor. Bu durum da araç satın alacak kişilerin engelli araçlarında kasko ve trafik sigorta süreçlerinin nasıl olduğunu merak etmesine neden oluyor. Bugün hazırladığımız içerikte araç satın almayı düşünen engelli bireyler için engelli araçlarda kasko ve sigorta süreçlerinden tüm detaylarıyla bahsettik.

Engelli araçlarında trafik ve kasko poliçesi
Diğer araç sahipleri gibi engelli aracı olan kişilerde de trafik sigortası zorunlu olup, kasko sigortası ise isteğe bağlıdır. Trafik sigorta primi diğer araçlar gibi tavan prime etki eden risk faktörleri doğrultusunda sigorta şirketi tarafından hesaplanır ve poliçeleştirilir. Kasko sigortası teklifi ve poliçeleşme süreci ise engelli araçlarında özel tertibat ve aparat bulunması durumu ile ilgili olarak birkaç detay içermektedir. Bugün hazırladığımız içerikte sizin için tüm bu detaylardan bahsedeceğiz

Kaskoda engelli araç indirimi var mı?
Sigorta şirketleri engelli araçlarında prim hesaplamasında diğer araç türlerine göre indirimli fiyat verebilmekte.
Engelli araçlarına yapılan kasko ile diğer araçlara yapılan kasko arasında teminat olarak fark var mıdır?
Araçta aparat – engellilik durumuna göre takılmış özel bir tertibat bulunmadığı müddetçe hayır, herhangi bir fark yok.  Engelli araçlarına da genişletilmiş kasko olarak ve herhangi bir muafiyet içermeden düzenlenebilir.

Engelli aracına takılan özel tertibat kasko kapsamında mıdır?

engelli araç

Araca fabrika çıkışı hariç sonradan takılan her türlü aksesuarlar ve aparatlar belirli bir prim karşılığında poliçeye dahil edilebilmekte.

Engelli araçlarda Ötv indirimi ve Kaskoya etkisi

Engelli araç sahibinin engellilik derecesi %40-%89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanmakta iken engellilik yüzdesinin %90 ve üzeri olması durumunda ise birey sıfır araç alımında ÖTV’den tamamen muaf tutulur. Bunun için Engelli Sağlık Kurulu’ndan %90 ve üzeri engellilik durumuna istinaden “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunduğu belgenin alınması gerekir.

Kasko bir aracın teminata giren hallerden doğan bir hasar neticesindeki zararını karşılar. Aracın bu hasar sebebi ile tam ziyan olması diğer bir deyişle pert olması durumunda yahut çalınması halinde araç için ödenecek tazminat rayiç değeri kadar olmaktadır. Yani kaskolu aracın hasar yaşamadan hemen önceki halinin piyasa değeri bulunur ve bu sigortalıya ödenir. Engelli araçlarında ise bu tazminat hesaplanırken bulunan piyasa değerinden ilgili aracın muaf olduğu Ötv tutarı düşülür

Kasko tekliflerinde yazan Engelli Klozu nedir?
Sigortalı aracın engelli aracı olması nedeniyle araç satın alınırken sigortalıdan tahsil edilmeyen her tür vergi ve fonların aracın çalınması veya tam hasara uğraması halinde ödenecek tazminattan kesintisi yapılarak ödenmesidir.

ÖTV İstisnalı Araç Satılabilir mi?

ÖTV muafiyetli alınan araç 5 yıl boyunca satılamaz. Doğal afet halleri hariç 5 yıl dolmadan araç satılmak istenirse önce aracın ÖTV tutarının vergi dairesine ödenmesi ve ardından satışa çıkarılması gerekir. Araç satıldıktan sonra yeniden başka bir sıfır araç, ÖTV muafiyetli ya da indirimli şekilde alınabilir.

Kaskoda aracın pert olması halinde kullanılamaz durumda olan hurda araç sigorta şirketi tarafından sigortalıdan satın alınmaktadır. Satın alınan bu aracın karşılığında sigorta şirketi araç sahibine aracın piyasa değeri kadar ödeme yapar. Engelli araçlarında ise bu bedelden aracın ÖTV’den muaf olduğu kadarlık oran düşülerek ödeme yapılır. Her halükarda pert durumlarındaki kaskonun hasar tazmin yöntemi aracın satış işlemi görmesi anlamını da taşıdığı için aracın satın alınma tarihi içindeki 5 yıl içinde olunup olunmaması konusu da gündem olabilir.

Engelli aracını engelli kişi dışında kimler kullanabilir?

Araçta aparat – engellilik durumunda göre takılmış bir özel tertibat bulunmadığı müddetçe bir hasar durumunda kaskonun geçerli olması için aracı sadece engelli sürücü kullanacak diye bir şart yoktur. Fakat araçta engelli kişinin sağlık raporuna bağlı kalarak aparat taktırılmış olması halinde araç; aracın sahibi, eşi, çocukları, üçüncü dereceye kadar sıhri hısımları tarafından yetkili kurum ve kuruluşlardan belgelendirilmesi şartı ile kullanılabilir. Dolayısı ile kasko ancak belgede ismi geçen kişiler tarafından kullanılırken bir hasara uğrar ise geçerli olacak, aksi halde hasarın türü ne olursa olsun, hasar teminat dışı kalacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi engellilik durumu %90 ve üzeri olan birey adına satın alınan araçlarda ise sürücü ehliyetli olması şartı ile aile yakınları olmak zorunda değildir. Engellik durumu 40-89 arasında olan kişiler adına alınmış engelli araçlarında ise özel tertibat var ve TSE tarafından onay verilmiş kişiler tarafından araç kullanılabilir. Kasko da ancak bu kişiler tarafından aracın kullanımı sırasında bir hasar meydana gelir ise kapsam dahilinde olacaktır.

Engelli araçlarında ehliyet türü ne olmalıdır?

Engelli araç

2016 yılında yapılan değişiklik ile engelli sürücüler A ya da B ehliyetine sahip olabilmektedirler. 2016 öncesi engelli ehliyet türü H idi.

Engelli araç ile kaza yapılırsa ne olur?
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa ve kaza kasko kapsamına giren bir olaydan kaynaklanıyor, teminat dışı durumlardan birisi gerçekleşmemiş ise ise kaza sonrası sigorta şirketi hasarı öder. Ancak, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.

Engelli aracına takılan özel tertibat kasko kapsamında mıdır?

Araca fabrika çıkışı hariç sonradan takılan her türlü aksesuar ve aparatlar ek sözleşme ile belirli bir prim karşılığında poliçeye dahil edilebilmekte.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar