• Anasayfa
  • Blog
  • DASK'ın tarihçesi ve Türkiye'deki doğal afet sigortalarının gelişimi

DASK'ın tarihçesi ve Türkiye'deki doğal afet sigortalarının gelişimi

cigdemozdogan

Dask’ın kuruluş tarihçesi

17 Ağustos 1999’da Kocaeli ve çevresini ağır yıkıma uğratan deprem ve onu takip eden 12 Kasım 1999 Düzce depremi sonrası Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bir kararname çıkarıldı.

Bunu takiben 2000 senesinden itibaren Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması yürürlüğe girdi ve sürecin takibini yapıp yönetimini üstlenmesi adına Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruldu.

DASK’ın kuruluş amacı

  • Kamu bütçesine dayanmayan bir ödeme havuzu yaratmak,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve sigortalıların deprem sigortası konusunda farkındalığını artırmak,
  • Kriterlere uygun konut ve yapıları depremin yıkıcı hasarlarına karşı korumaya almak,
  • Deprem sebebiyle ortaya çıkan mali ihtiyacı uluslararası piyasalara paylaştırmak,
  • Zorunlu Deprem Sigortası konusunda görev alan sigorta şirketleri ve acentelerle sağlıklı koordinasyon süreci yürütmek.

Türkiye’deki doğal afet sigortalarının gelişimi

Türkiye afet sigortacılığı

Dünya’da 4000 yıl öncesine dayanan ilk sigortacılık benzeri faaliyetlerin başlangıcının kervanlarla taşınan mallar yani nakliye üzerine olduğu biliniyor.14.yy’da Avrupa’da deniz ticareti üzerine ilk prim esaslı sigortaların yapıldığı da biliniyor...

Avrupa’da Büyük Londra yangını sonrası yani 17.yy’nin ikinci yarısında gelişen sigortacılığın Osmanlı’da da baş gösterdiğinin kanıtı olan ilk belge 1775 yılından sonraya denk geliyor. Osmanlı’da sigortacılık faaliyetlerinin ise 1870 yılında Beyoğlu yangını ile geliştiği biliniyor. İngiliz ve Fransız yatırımlarıyla başlayan sigortacılığa, Osmanlı’da yaşayan azınlıklar ilgi gösteriyordu.

Bu yıllarda azınlıklar arasında özellikle ahşap olan ev ve işyerleri için büyük oranda tercih edilen yangın sigortalarının içerisinde deprem teminatının da olduğu biliniyor.

Fakat yangın sigortalarının Osmanlı’da sadece azınlıklar tarafından tercih edilmesi, bazı sigorta sözleşmelerininse içine deprem teminatı eklenmemesi gibi sebeplerle güvence altında olmayan pek çok konut ve işyerinin olduğu biliniyor.

Cumhuriyetin ilanı sonrası Türk Sigorta Şirketleri kurulmaya başlandı. Cumhuriyet sonrası kurulan ilk Türk Sigorta şirketi 1923 yılında Şark Sigorta olup, hemen ardından kurulan şirket ise Anadolu Sigorta.

Ülkemizdeki zorunlu deprem sigortası poliçelerinin kanunlaştırılıp mecburi hale getirilmesi 1999 depremlerine dayanıyor.27 Eylül 2000 tarihinden itibaren kapsamdaki meskenler için deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale geldi.

Zorunlu deprem sigortası yaptırma oranında ilk sırada Marmara geliyor. Marmara Bölgesini sırayla, İç Anadolu, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu takip ediyor.

İl bazında sigortalanma oranlarındaysa en yüksek oran %90 ile Bolu, Düzce ve Yalova’da bulunuyor. İstanbul’da sigorta yaptırma oranı %64. Zorunlu Deprem Sigortası’nda en düşük sigortalanmaysa %27 oranıyla Hakkari’de.

Siz de evinizi deprem ve beraberinde gelen diğer afetlere karşı güvence altına almak istiyorsanız Enuygun Sigorta Dask sayfası üzerinden poliçe teklifi alabilirsiniz.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar