Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süreleri neler?

Çiğdem Özdoğan
19 Şubat 2025

Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS), özel sağlık kurumunda alınan sağlık hizmetinin devlet tarafından fark alınan kısmı için devreye girer ve devlet güvencesini tamamlar. TSS’de bazı teminatlar için bekleme süresi bulunur ve poliçe başlangıç tarihinden sonra bekleme süresi tamamlanınca ilgili rahatsızlığa dair harcamalar karşılanabilir. Bu yazıda, tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi ile ilgili detayları bulabilirsin.

Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası bekleme süresi, sigortalının poliçeye ilk giriş tarihinden itibaren bekleme süresi olan rahatsızlıklar kısmında belirtilen ve sigorta şirketinin uyguladığı belirli tıbbi durumların teminat altında olmadığı süreyi ifade eder.

Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi ne kadar?

Tamamlayıcı sağlık sigortasında yatarak tedavi teminatı, poliçe içinde bulunması gereken zorunlu  bir teminat. Aynı zamanda, poliçe ayakta tedavi, ek hizmetler (diş, diyetisyen vb.) içerebilir. TSS'nin yatarak tedavi kapsamında geçerli olması için bekleme süresinin dolmuş olması gerekir. Yatarak tedavi işlemleri için poliçeye ilk girişte 3 aylık bekleme süresi uygulanır. Poliçe yenilemesinde ise bekleme süresi uygulanmaz. Yatarak tedavi, acil durumlar hariç hastanede 24 saatten fazla yatış ve cerrahi müdahaleleri kapsar. Yatarak tedavi kapsamında yer alan işlemleri maddeledik.  Bekleme süresine tabi olan işlemleri aşağıda görebilirsin:

  • Ameliyatlı veya ameliyatsız 24 saati geçen yatışlar ve yatış süresi içindeki tüm hastane giderleri 

  • Ameliyatlar ve cerrahi işlemler ve bu süreç içindeki tüm sağlık giderleri

  • Yatış sonrası fizik tedaviler

  • Radyoterapi, kemoterapi ve diyaliz giderleri

  • Yoğun bakım giderleri

  • Küçük müdahaleler

  • Refakatçinin yatak ve yemek giderleri

  • Hayati tehlike oluşturan acil durum tedavileri

  • Suni uzuv

  • Evde bakım tedavi giderleri

İpucu: TSS’nin kapsamı ile ilgili detaylar için “Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar ve hangi sağlık hizmetlerini karşılar?” başlıklı yazımıza göz at.

Doğum teminatı bekleme süresi

Tamamlayıcı sağlık sigortasına doğum teminatı ekleyerek, hamilelik boyunca gerçekleşen rutin kontroller ve doğum giderleri güvence altına alınabilir. Doğum teminatından yararlanabilmek için öncelikle bir bekleme süresi bulunur. Bu süre, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilse de çoğunlukla poliçenin başlangıcından itibaren ilk 6 ay içerisinde oluşan gebeliklerde teminat geçerli sayılmaz. Bekleme süresinin dolmasından sonra gerçekleşen gebelikler için rutin kontroller ve doğum masrafları sigorta tarafından karşılanır.

 
Çiğdem Özdoğan
19 Şubat 2025
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap