Sigorta tazminatı nasıl alınır?
Sigorta tazminatı, poliçe kapsamında yer alan beklenmedik olaylar ve kazalar karşısında maddi zararların karşılanması için sigorta şirketleri tarafından sigortalıya ödenir. Sigorta tazminatları, sigortalıların haklarını koruma altına almak adına büyük önem taşır, dolayısıyla bu süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesi, sigortalının maddi zararını en aza indirgemesi için önem arz eder. Sigorta tazminatının alınabilmesi için belirli süreçlerin ve belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Bu yazıda, sigorta tazminatının ne olduğunu, hangi durumlarda ve nasıl alınabileceğini, bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları ve tazminat talebinde bulunmak için gerekli belgeleri ayrıntılarıyla bulabilirsin.
Sigorta tazminatı nedir?
Sigorta tazminatı, sigorta poliçesi kapsamında meydana gelen zarar veya hasarların karşılanması amacıyla sigorta şirketi tarafından ödenen mali destek olarak tanımlanır. Bu tazminat türü, sigortalının uğradığı zararı maddi olarak telafi ederek kaybı yerine koymayı amaçlar. Ancak, ödenecek tazminat miktarı sigorta poliçesinin belirlediği limitler ve şartlar doğrultusunda gerçekleşir.
Sigortanın türüne göre tazminatlar değişiklik gösterir. Sağlık sigortasında bir hastalık veya kaza sonucundaki tedavi masrafları tazminat olarak kabul edilirken, kaskoda aracın hasarının onarımı da bir tazminat türü olur. Aynı şekilde, kaskoda aracın tam ziya yani pert olması durumunda rayiç değerinin sigortalıya ödenmesi de bir tazminat yöntemi olarak kabul edilir.Konut sigortasında, poliçeye dahil olan eşyanın teminata giren bir konuda zarar görmesi durumunda, zararın eksper tarafından tespiti sonucu nakit ödemesi sigortalıya yapılır. Ayrıca, konutun bina teminatı dahil ise, komple yıkılması durumunda yeniden inşa bedeli hesaplanarak poliçede belirtilen konut bedelini geçmemek kaydıyla sigortalıya ödenir. Bu durum, konut sigortası tazminat ödemesine bir örnek olur.
Sigorta tazminatı nasıl alınır?
Yukarıda farklı nedenlerden dolayı alınabilecek sigorta tazminatlarını sıraladık. Bu tazminatların alınması için bazı adımların gerçekleştirilmesi gerekir. İşte izlenmesi gereken adımlar:
Hasarın bildirilmesi: Sigortalı varlığın hasar alması durumunda bunun sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Hasarın meydana geldiği zaman, yer, kaza veya hasarın oluş şekli sigorta şirketine aktarılmalı. Bu noktada hasarın belgelenmesi gerekir.
Tutanak ve fotoğraflama: Hasar ile ilgili detayları ispatlamak için sigorta şirketine belgeler sunulması gerekir. Trafik kazalarında kaza tespit tutanağı tutulur ve kazaya ait fotoğraflar çekilir. Konut veya iş yeri poliçelerinde de eşyalar veya binanın kendisinde meydana gelen hasarların da fotoğraflanması gerekir. Bunların yanında emniyet güçlerinin müdahalesi gereken bir durum varsa, polis raporları ve tutanakları sigorta şirketlerine iletilir. Özellikle her türlü hırsızlık hasarlarında polis tutanağının olması önem arz eder.
Başvuru süreci: Tazminat talebine konu olan belgeler, tutanaklar ve fotoğraflar toplandıktan sonra sigorta şirketine iletilir.Daha sonra sigorta şirketleri poliçe kapsamındaki limitler tutarında başvuruları değerlendirir.
Eksper atanması: Sigorta şirketleri, tazminat ödemesi için gerekli evrakları, tutanakları ve fotoğrafları inceledikten sonra eksper atayabilir. Eksper, hasarın incelenmesi veya tazminat doğuracak durumlarla ilgili olay yerinde incelemelerini gerçekleştirir. Bu incelemelerden sonra eksper bir rapor hazırlar ve zararın tutarını yani tazminat miktarını ve tazmin yöntemini belirler.
Sigorta şirketleri, tazmin ödemelerini öncelikle hasarın durumuna göre yerine koyma, onarım ve tamir yöntemleriyle değerlendirir. Eğer bu yöntemlerle hasar giderilmezse, nakit ödeme yapılır.
Tazminat tutarının hesaplanması: Eksperin hazırladığı rapor sonrasında, sigortalının poliçe kapsamındaki limitler doğrultusunda sigorta tazminatı hesaplanır.
Sigorta tazminat ödemesi nereye yatar?
Sigorta tazminat süreci tamamlandıktan sonra nakit ödeme yapılacağı kesinleşmiş ise belirlenen tazminat tutarı, sigortalının bildirdiği banka hesabına aktarılır. Bu ödeme, sigorta şirketinin inceleme ve değerlendirme süreçlerini tamamlamasının ardından gerçekleştirilir. Tazminatın ödeneceği hesap bilgileri sigortalının talebine ve poliçedeki bilgilere göre düzenlenir.
Sigorta tazminatı almak için gerekli belgeler neler?
Sigorta tazminatı talebinin işleme konulabilmesi için bazı belgelerin sigorta şirketlerine iletilmesi gerekir. Bu belgeler, sigorta şirketine ve talep edilen tazminatın niteliğine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle istenen belgeleri aşağıda bulabilirsin.
Kimlik bilgileri ve belgeleri
Kaza tespit tutanağı
Hasar raporu
Görgü tanıklarının ifadeleri ve iletişim bilgileri
Özellikle hırsızlık söz konusu ise polis tutanağı
Eksper raporu
Banka bilgileri
Poliçenin primlerinin ödendiğine dair makbuzlar ya da dekontlar
Sigorta tazminatı için dikkat edilmesi gerekenler
Yukarıda ayrıntılarıyla sigorta tazminatı almanın detaylarının aktardık. Ancak bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. İşte o hususlar:
Poliçe koşullarına uygunluk: Sigorta tazminatı talebinin poliçedeki koşullar uygun olması gerekir. Sigorta poliçesi yaptırma aşamasında tazminat talepleri kısmı dikkatle incelenmesi gerekir. Poliçe dışındaki hasarlar ve durumlar için tazminat talepleri kabul edilmez.
Özel durumlar: Sigorta poliçelerinde tazminat ödemesi yapılmayan özel durumlar ve istisnalarla ilgili alanlar bulunabilir. Özetle, sigorta poliçesinde tazminat ödemesi yapılmayan durumlar belirtildiğinde, bu tür talepler olumlu sonuçlanmaz.
Zamanında bildirim: Hasarın veya tazminat alınabilecek durumun sigorta şirketlerine zamanında bildirilmesi gerekir. Geç bildirim yapılırsa, sigorta şirketleri tazminat talebi hakkında olumlu dönüş sağlamayabilir. Tazminat reddi riskini azaltmak için meydana gelen hasarın zamanında sigorta şirketine bildirilmesi gerekir.