Türkiye'deki öncü deprem sigortası uygulaması DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) tarafından yürütülmektedir. 2000 yılında kurulan DASK, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası hizmeti sunar. Ülkemizdeki deprem riskinin farkında olan DASK, vatandaşların maddi zararlarını en aza indirgemek amacıyla faaliyet gösterir. DASK, dünya çapında örnek alınan bir model olarak kabul edilir ve başarılı uygulamalarıyla dikkat çeker.
Dünya’nın en büyük sigorta üretimine sahip olan ülkesi Amerika’da doğal afet gibi katastrofik risklerine karşı kurulmuş eyaletler bazında on dört kadar fon bulunmaktadır.
Bu fonlar, genellikle fırtına ve sel riskine karşı koruma sağlamak için kurulmuş olup, deprem riskine karşı güvence sağlayan fon ise, CEA kuruluşudur.
Kaliforniya'da deprem hasarlarına karşı koruma sağlamak için kurulan özel ve kamu iş birliği olan bu kuruluş, dünyada konutlara deprem riskine karşı koruma sağlayan en geniş sigorta organizasyonudur. 1996 yılında kurulmuş. Kaliforniya'da depremin konutlara vereceği hasarları karşılayan bu sisteme üye olan sigorta şirketleri üzerinden kesilen konut sigortalarına CEA deprem sigortası da eklenebilmektedir. CEA üzerinden satılan deprem poliçeleri zorunlu değildir, yine de primlerinin oldukça uygun olduğunu söylemek mümkün
CEA düzenli olarak risk analizleri yaparak hasar azaltma stratejileri geliştirmek ve bunları vatandaşlara sunmakla da görevli. Ayrıca deprem sigortası yaygınlaştırma ve bilinçlendirme çalışmalarına da önemli ölçüde katkı sağlar.
Japonya dünyanın en aktif deprem bölgelerinden biri ve bu sebeple deprem sigortası uygulamalarına büyük önem veriliyor. 1966 yılında başlatılan JEI sistemi Türkiye’deki Dask ‘a benzer devlet destekli bir yapıya benziyor. JEI aracılığı ile iki tip deprem sigortası satılıyor, birisi bireysel müşteriler için diğeri de işyerleri için. Bireysel deprem sigortaları klasik konut sigortalarına ek olarak satılmakta.
Ayrıca JEI politikaları düzenli olarak güncellenerek risk analizleri ve beklentiler doğrultusunda yeniden şekillendirilir.
Japonya’da deprem sigortası yaptırmak zorunlu olmamasına rağmen toplumun bu konudaki bilincinin yüksek olması sebebi ile sigortalılık oranının oldukça yaygın olduğunu söylemek mümkün.
Yeni Zelanda'da, özel katastrofik program çerçevesinde yürütülen ve doğal afetler karşısında teminatsız kalınmaması için zorunlu olarak konut sahiplerinin sigorta korumasına alınmasını sağlayan bir komisyon mevcuttur..
İspanya, Fransa, Norveç ve İsviçre de doğal afetlere karşı devlet müdahalesi olan ülkeler, bu ülkelerde konsorsiyum veya komisyon yapısı ile bu sigortalar yönetilirken ve poliçe yapılması zorunlu.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Amerika ayrıca Almanya, Belçika, İngiltere gibi bazı ülkelerde doğal afet poliçeleri zorunlu değil.