Tamamlayıcı emeklilik sistemi TES olarak adlandırılıyor. 2024-2026 dönemini kapsayan üç yıllık Orta Vadeli Program’a (OVP) göre otomatik katılım sistemi (OKS) yerine TES kurulacak. Bu yeni sistem, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek şekilde kurgulanacak.

Peki tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? TES kimleri kapsayacak? İşte tüm bilmen gerekenleri bir araya getirdik!

bireysel emeklilik yaptıran adam

OVP’ye göre yeni kıdem tazminatı sistemi, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” (TES) adı altında kurulacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilikteki gelir kaybını telafi etme üzerine kurulu bir yapı olacak. 

TES çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı, ek emeklilik gelirinin oluşması ve hane halkının daha fazla tasarruf yapabilmesine fırsat verecek bir çalışma olarak kurgulanıyor. Bu yapı ile beraber hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek.

TES ile birlikte çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak. Bu katkılar, emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilebilecek. Bu fonların seçimi ve elde edilen birikimlerin fonlar arası dağılımı ise çalışan tarafından yapılacak.

Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması bekleniyor. Ayrıca işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi bekleniyor. Bu açıdan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak yer alabilir.

Örnek bir hesap yapacak olursak çalışanın maaşından 500 TL kesildiği takdirde işverenden de 500 TL destek yatırılacak. Buna ek olarak devlet de katkı sağlayacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine aktarılacak. Elbette bunlar henüz kesinleşmemiş bilgiler.TES’te işverenlerin aylık tazminat ödeme oranları ne olacak?

TES’te işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8,33’ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilik döneminde kullanılabilecek.

TES ödemeleri ne zaman alınabilecek?

TES ile beraber kıdem tazminatı, işten ayrılma durumunda alınamayacak. Çalışanlar, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi içerisinde kıdem tazminatlarını emeklilik döneminde alabilecekler. TES'te yer alacak katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek. Kıdem tazminatının kalan kısmını ise 60 yaşına geldiği ve emeklilik şartlarını yerine getirdiği zaman alabilecek.

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin amacı nedir?

bireysel emeklilik sistemine katılmış yaşlılar

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile beraber çalışanların, emekliliklerinde ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri amaçlanıyor. Bu nedenle TES, ikinci basamak emeklilik sistemi olarak da tarif edilebilecek. Böylece çalışanlar emekli olduğunda hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alabilecekler.

İpucu: Tamamlayıcı sağlık sigortası almayı düşünürsen ENUYGUN Finans’ın tamamlayıcı sağlık sigortası sayfasına göz at!

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek?

TES hakkında henüz net bir tarih mevcut değil. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2024 yılının ikinci yarısında uygulamaya geçmesi planlanıyor.

İkinci basamak emeklilik sistemi nedir?

İkinci basamak emeklilik sistemi, çalışanların her ay maaşlarından kesilen, işverenlerin de belirli oranda katkı yaptığı ve çalışan hesabında oluşan birikimlerin fonlarda değerlendirildiği özel bir emeklilik sistemi. Bildiğin gibi birinci basamak SGK’ya prim ödendiğinde ve gerekli şartlar sağlandığında emekli olunabilen bir sistem. 2017 yılından itibaren uygulanan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) bu şekilde yer alıyordu. İkinci basamak ise, çalışan maaşından yapılan kesintiye işverenin çalışana sağladığı katkı da ekleniyor. TES bu anlamda ikinci basamak emeklilik sistemi içerisinde yer alıyor.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi kimleri kapsıyor?

genç adam ve kadın yürüyor ve Çift Kıdemli Emekliler servet finansal planlaması

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, 4/A’lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsayacak. 4/B statüsünü (Bağ-Kur) ise kapsamayacağı belirtiliyor.

TES zorunlu mu?

Bugün uygulanan otomatik katılım sisteminden çalışanlar gönüllü olarak çıkabilir. Bununla beraber tamamlayıcı emeklilikten çıkışların bazı şartlara bağlanacağı belirtiliyor. Buna göre yalnızca emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenlerin sistemden çıkabileceği konuşuluyor. Zorunlu BES nedir, kimler etkilenecek başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.

Not: Sayfa içerisindeki bilgiler ileride değişebilir. Resmi kanallardan güncel açıklamaları takip etmeni öneririz.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar