Pasaportunu unutabilir ya da süresi bitmiş olabilir, hatta hala var olduğunu sandığın vizenin süresi de bitmiş olabilir. Buna benzer beklenmedik durumlar, seyahatini keyifli olmaktan çıkartıp çileye dönüştürebilir. Öyleyse aksi durumlarla karşılaşmamak adına seyahate çıkmadan önce yapman gereken 10 şeye dikkat etmeye ne dersin?
Bavulunu hazırlayıp, biletini satın aldıktan sonra pasaporta bakmak bazen aklımıza gelmez. Öyle ki pasaport süren bitmiş ya da bitmek üzere olabilir, vizenin süresi de bitmiş olabilir. Daha önce vize istemeyen ülke, yeniden vize talep edebilir. Seyahatin için gerekli tüm belgeleri, yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kontrol et. Mümkünse de birkaç gün önce bu belgeleri minik bir çantayla birlikte bavulunun üzerine koy. Bir küçük hatırlatma pasaportunun bitiş süresine altı ay ve az bir süre kaldıysa, yurtdışı çıkışlarında ya da vize işlemlerinde sorun yaşayabilirsin.
Havaalanını gitmeden önce bilgilerini mutlaka kontrol et. Bazı şehirlerde birden fazla hatta Londra gibi şehirlerde 5 tane havalimanı bile olabiliyor. Kalacağın yere ters bir havalimanı işini zorlaştırabilir bütün planların altüst olabilir. Seyahate çıkmadan önce bilet bilgileri, uçuş saati, havalimanı vs. bir kere daha kontrol et. Mümkünse online check-in yaptır bu da sana zaman kazandıracaktır. Ayrıca havaalanı ulaşım bilgilerini de araştırmanda fayda var. Enuygun.com uçak bileti şehir sayfalarında bu konuyla ilgili bilgilendirici yazılardan da yararlanabilirsin. Bu arada gece 00:00 uçuşlarına ise dikkat. Bu uçuşları insanlar genelde bir gün sonra zannedip uçağı kaçırabiliyor. Konuyla ilgili ayrıntıları saat 00:00 ve sonrası uçuşlara dikkat başlıklı yazımdan öğrenebilirsin.
Bavul kaybı uçak seyahati yapanların zaman zaman karşılaştığı bir durum. Bazen bavullar farklı kontuarlara konuyor ya da senin bavuluna benzer bavulu bir kişi farkına varmadan alabilir. Bu yüzden çantanın size ait olduğunu belli eden bir etiket ve içerisine de olası kaybolma durumunda size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerini yazmayı unutmayın. Bavulunuzun görülür yüzüne ad soyadı, telefon, adres ve e-mail bilgilerinizi yazan bir etiket koyun mutlaka. Bu etiketler zaten genelde bavulların içinde boş bir şekilde olur.
Bazı ülkeler için aşı olman şart. Özellikle Afrika ve Arap ülkeleri için isteniyor. bu aşıları gitmeden önce kontrol edin. Gideceğin ülkede olası sağlık durumlarına karşı mutlaka ağrı kesici aspirin vs ilaç alın. Yurt içi bir seyahate bile çıksan, bilmediğin bir yerde ilaç bulmak seni zor duruma sokabilir.
Havaalanına ulaştın arabanı park edeceksin ya da vale parka vereceksin. Evinin anahtarı, araba anahtarı park bilgileri vs hepsini küçük bir çanta ya da kilitli bir poşete koyarsan döndüğünde her şeyi kolayca bulabilirsin.
Yabancı bir şehre gittiniz taksiye bindiniz taksi şoförü otelinizi bilmeyebilir. Gitmeden önce biraz araştırma yapıp, şehir haritasına bakıp en azından otelin yer aldığı bölgenin ismini öğrenebilirsiniz. Hatta gitmeden önce otele telefon açıp örneğin taksi ile havalimanı ne kadar tutuyor diye sorarsanız her otelden bu sorunuza hızlı bir yanıt alırsınız. Bazı ülkelerde fahiş taksi fiyatları karşınıza çıkabilir. Önceden dersinize çalışırsanız sorun yaşamazsınız.
Ülkede geçen döviz cinslerini yanınızda bulundurursanız kolaylık sağlarsınız. Havaalanında döviz bozdurmak avantajlı olmayabilir, otel personelinden bu konuda yardım isteyebilirsiniz. Dönüşte de en azından havaalanında elinizdeki paraları bitirmeye çalışın bir daha ya da en azından yakın bir zamanda o ülkeye gitmeyi düşünmüyorsanız bozuk paraları harcayın ya da bahşiş olarak verin.
Seyahate çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken en önemli şeylerin başında da telefon, bilgisayar vs. şarjı gelir. Çünkü ayakkabı ya da kıyafet unutmak çok büyük sorun oluşturmaz. Elinizdekiyle yetinir ya da oradan bir şeyler alabilirsiniz. Ancak her yerde kolayca telefon şarjı bulamayabilirsiniz. Hatta bazı ülkelerin elektrik voltajları farklı olabiliyor. Amerika ve bazı ülkelerde dönüştürücü kullanmanız gerekebilir. Ona göre bir adaptör de alırsanız iyi olur. Diyelim ki şarjınızı unuttunuz o zaman otelden sizden önce kalanların unuttuğu eşyalardan temin edebilirsiniz. Otel çalışanlarına böyle bir talebinizi iletin.
Aslında gereksiz gibi görünse de seyahat sigortası aksilik durumlarında size büyük faydalar sağlar. Bagaj kaybolmasından sağlık harcamalarına kadar pek çok konuda sorunlarınızı gidermenize yardımcı olur. Örneğin bavul kaybında maddi tazminat, kaza, sağlık sebepleri gibi durumda sağlık harcamaları, vefat ya da hasta transferi gerekecek durumlarda hasta ve yakınlarının nakli hatta onların konaklama ücretleri gibi harcamaları seyahat sigortanızdan kolayca karşılayabilirsiniz. Seyahat sigortaları yurt içi ve yurt dışı iki farklı türde oluyor. Kalacağınız süreye göre fiyatı değiyor. Ama bir haftalık bir seyahat için 10-15 TL’lik bir sigorta primi yeterli gelecektir.
Önemli belgelerin yanı sıra mümkünse yedek bir de kıyafet taşıyabileceğiniz bir el bagajınız mutlaka olsun. Özellikle de çocukluysanız böyle bir çanta şart. İçerisine yedek kıyafet, pasaport vs gibi belgeler altın gümüş gibi değerli takı eşya iPad gibi elektronik ürünlerinizi bu bagajın içine koyabilirsiniz.