Özel sağlık sigortası yaptıranların da bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi vergi indirimi hakkından yararlanabildiğini biliyor muydunuz?
Ücretliler veya beyana tabi vergi mükellefleri, sağlık sigortası yaptırırsa ödedikleri primlerin bir kısmını vergi indirimi yaptırmak suretiyle geri alabiliyor. Üstelik sadece kendi sigortaları için değil, eşleri ve çocukları için yaptırdıkları sağlık sigortası için de vergi indirimi isteyebiliyorlar.
Vergi indirimi ne demek? Ücretlinin; kendisi, eşi ya da çocukları için yaptırdığı sağlık sigortası için ödediği primlerin bir kısmının, o ay ödeyeceği gelir vergisi tutarından düşülmesine vergi indirimi ya da vergi avantajı deniyor. Bu indirim ile sigortalının maaşından daha az vergi kesintisi olacağından her ay maaşı azalan kesinti kadar artmış oluyor. Bir başka deyişle sigortalı, sigortaya ödediği primin bir kısmını bu teşvik nedeniyle geri alıyor ve sigorta poliçesine daha az para ödemiş oluyor.
Ücretliler tarafından ödenen sigorta primleri vergi matrahından aşağıdaki şartlara bağlı olarak indirilebiliyor;
Örneğin aylık brüt geliri 2000 TL olan bir çalışan bu tutarın %5’i yani 100 TL’ye kadar olan prim taksiti gelir vergisi matrahından düşülüyor. Ödediği sigorta primi 70 TL ise 100 TL’den küçük olduğu için 70 TL olarak, yani olduğu gibi, vergi matrahından indiriliyor. Ödediği sigorta primi 150 TL ise bu kez 100 TL’yi aştığından bunun sadece 100 TL’si vergi matrahından düşülüyor.
Asgari ücret ile kıyaslama yıllık bazda yapıldığından yıl içerisinde asgari ücret uygulamasındaki değişiklikler indirim yapılacak tutarın belirlenmesi sırasında dikkate alınıyor. Bir başka deyişle; indirim almaya başladıktan 3 ay sonra asgari ücret artırıldıysa poliçe başlangıcındaki asgari ücret değil, yeni tutar dikkate alınarak hesaplama yapılmaya devam ediliyor.