Bu soruya bölgesine şehrine göre farklı yanıtlar verebiliriz. Ancak karşılaştırmamızı enflasyon ya da dövize göre yaparsak ‘Evet’ yanıtı vermemiz güç. Peki ev fiyatları geriliyor mu? Artış hızı ne yönde? Bu hafta dilerseniz bu sorulara yanıt arayalım.

İçindekiler

Arz talep dengesi önemli

Ev fiyatlarındaki ivme bölgeye, şehre, semte hatta bazen sokağa göre bile değişebilir. En önemli etken ise arz talep dengesi. Örneğin İstanbul’un her zaman yüksek fiyatlarda evlerin satıldığı elit semtler olarak adlandırılan Bağdat Caddesi ve bölgesinde aynı anda çok fazla ev yapıldığı ve arz ile talep dengesi örtüşmediği için uygun fiyatlı ev bulmak mümkün. Çok fazla yeni ev yapılıyor yerlerine daha fazla daire yapılıyor, buradaki evlerini boşaltıp İstanbul dışına ya da başka semtlere de taşınanlar olunca haliyle arz talep dengesi değişiyor. Bu da ister istemez ev fiyatlarını etkiliyor. Örneğin Bağdat Caddesi çevresinde bundan 3 yıl önce satılan fiyatlara yeni ev satın almak mümkün. Şu sıralar 800.000 TL ve civarında 3+1 ev satın alınabiliyor.

Dolar karşısında artış var mı?

Arz talep dengesi ev fiyatlarını etkiliyor. Peki artış olan semtlerde fiyatlar ne durumda? Yeni yerleşim bölgelerinde ise fiyatlar artmış gibi görünse de fiyatları dolara endekslediğinizde her hangi belirgin bir artış olmuyor. Örneğin 3 yıl önce 200.000 TL dolar olarak da 100.000 dolara satılan bir evi şimdi 350.000 TL görünüyor. Reelde 3 yılda evin fiyatı neredeyse %70 artmış gibi görünse de dolar bazında hiç bir fiyat değişikliği olmuyor.

 

Enflasyon artışına dikkat!

Enflasyonun son 2 senedir belirgin artışı da ev fiyatlarını ister istemez etkiliyor. Yani bir ev satıp ev satın alacaksanız yada dolar altın gibi birikmişleriniz varsa ev fiyatlarında değişkenlik sizi çok etkilemez. Ancak TL bazında inşaat maliyetlerinde artış ister istemez ev fiyatlarına yansıdığı için fiyatlar artacaktır. Ev fiyatları TL bazında artarken enflasyon artışıyla orantılı olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda enflasyon tek hanelerde yani %8-9 civarında iken İstanbul gibi büyük şehirlerde ev fiyatları %20 ve üzerinde artıyordu. Şimdi ise enflasyon yükseldi ev fiyatları da büyükşehirlerde yıllık %10-15 aralığında artınca da ev fiyatlarının yüksekliğinden söz etmek mümkün olmuyor. Özetle arz talep dengesinin örtüşmediği yerlerde ve birimini döviz ya da altınla yapanlar için konut fiyatlarının gerilemesinden söz edebiliriz.

 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
53 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar