İkinci el araç satın alımları ülkemizde oldukça yaygın bir durumdur 0 araçlardaki vergi oranlarındaki artışlar göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcıların ikinci el araçlara yönelmelerinde bir artış gözlemlenir ancak yıllardır süregelen bu durumun 2022 ve 2023 yıllarında değişim gösterdiğini belirtebiliriz özellikle 2018 yılından başlayarak sadece otomotiv değil pek çok alanda kullanılan çiplerin üretiminin dünya çapında azalması ile 2022 yılında çip krizi hat safhaya ulaştı ve dünyada 0 araç üretimini yok denecek seviyeye kadar geriletti. 0 araçların piyasaya girmemesi ise 2.el araçlara olan rağbeti artırdı. Bu da bazı araç marka ve modellerinde 2.el araçların 0 araç fiyatını aşmasına neden oldu.

Günümüzde 2.el araçların fiyatının sıfır araçları geçmemesi için devletin bazı müdahalelerde bulunmak üzere kararlar aldığını görüyoruz. Küresel bazda yaşanan çip krizi çözümlenmeye başlamış durumda,bu durum sıfır araçların daha fazla üretildiği ve piyasaya sunulduğu bir yıl yaşadığımızı gösteriyor. Her ne kadar  bazı marka modeller için 2.el araçların,0 olan modellerinin fiyatını geçmesine rağmen gerek sıfır araç siparişlerinin uzun sürmesi gerek farklı sebeplerle araç almak isteyenlerin 2.el araçlardan vazgeçmediği de bilinen bir gerçek. İkinci el araç satın alan kişilerin akıllarında genellikle, satın alım sonrası yapmaları gereken işlemlerle ilgili soru işaretleri de bulunuyor. 

İkinci el araç alımından sonra yapılması gerekenler

ikinci-el-arac-alimindan-sonra-yapilmasi-gerekenler

İkinci el araç alımı yapıldıktan sonra, yeni sahibin bazı önemli işlemleri tamamlaması gerekir. Bunlar arasında öncelikle zorunlu mali sorumluluk yani trafik sigortası yaptırmak yer alır.

İkinci el araç satın alan kişiler, aracı kendi üzerlerine kaydettikten hemen sonra yasal sorumlulukları da üstlenmiş olurlar  ve araca trafik sigortası yaptırma sorumluluğu da aracın yeni sahibinin üzerindedir. 

İkinci el araç satın  alan kişilere trafik sigortasını yaptırması için aracı üzerine aldığı tarihten itibaren 15 gün esneklik sağlanmaktadır. Yani noterde devir işlemleri tamamlanan araç için aracın yeni sahibinin 15 gün içerisinde kendi adına dilediği sigorta şirketi tarafından trafik sigortası düzenlemesi gerekmekte.Bu zorunluluk kapsamında verilen 15 günlük mühletin aşılması hali için,araç emniyet tarafından yapılan denetlemeye takılır ise öncelikle trafik cezası alması ve aracın bağlanması gibi yaptırımları da bulunmakta. Ayrıca bu süreyi aşan araç sahibi trafik sigortasını artık yaptırmak istediğinde %5 lik ek prim ile karşı karşıya kalmak. Yani ödenecek primi normalde 5000 tl olan sürücü %5 ek prim ile trafik sigortası için 5250 tl ödemek durumunda.

Bu sebeple 2.el araç satın alan araç sahiplerine 15 günlük verilen mühleti aşmadan ve 15 günü de beklemeden aracı üzerlerine aldıktan sonra  trafik sigortalarını bir an önce yaptırmalarını tavsiye ediyoruz

2.el araç alan araç sahibinin verilen bu 15 günlük süre zarfında trafik sigortasını yaptırılması fakat bir kaza yaşaması halinde ise araç sahibi yine de güvence altında olacak, aracın eski sahibinin trafik sigortası devreye girecektir.

Noterler trafik sigortası bulunmayan bir araç için satış işlemini zaten onaylamamakta. Aracını satan kişiler trafik sigortasını iptal ettirmek istediğinde trafik sigortasını yapan şirket aracın sigorta iptalini aracın satıldığı gün değil bunun üzerine 15 gün daha ekleyerek yaparlar bu da otomatik olarak aracı üzerine devralan kişiye 15 gün esneklik sağlar.

İkinci el araç alan kişilerin trafik sigortasını yaptırma zorunluluğundan bahsettik. Peki kaskoda durum nedir?

Kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için araç sahiplerinin kasko güvencesine de sahip olup olmaması tamamen kendi ihtiyaç,istek ve bütçeleri ile ilgili bir durum. Günümüzde oldukça yüksek düzeylere gelen ve sürekli artan araç bedellerine karşı aracını diğer bir deyişle yatırımını güvence altına almak isteyen kişi sayısında artış olduğunu belirtebiliriz. Çünkü araçların artan bedelleri ile beraber otomatik olarak yedek parça maliyetleri de artıyor ve bir hasar durumunda değişecek yedek parçalar ve onarımlarının maliyeti kişilerin bütçesini sarsabilecek durumda. Tüm bu risklere karşı kasko yapılması ise kişinin hem yatırımını hem konforunu sağlayarak araç sahibine büyük fayda sağlıyor 

Kasko yaptırırken, poliçe kapsamını ve teminatları dikkatlice incelemek gerekir. Her sigorta şirketi farklı prim fiyatları ve ödeme planları sunabilir. Bu nedenle, araç sahipleri sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırarak en uygun seçeneği belirleyebilirler. Ayrıca, bazı sigorta şirketleri kampanyalar ve indirimler düzenleyerek müşterilerini çekmeye çalışabilir, bu da araç sahipleri için avantajlı olabilir. 

İkinci el araçta kasko yaptırmanın avantajları nelerdir?

ikinci-el-aracta-kasko-avantajlari

İkinci el araçlarda kasko yaptırmak, birçok avantaj sunar. asko sayesinde araç sahibi, olası kazaların ve diğer hasarların yol açabileceği maddi kayıplardan korunur. Kasko kapsamına giren teminatlardan kaynaklanan bir hasar durumunda araçta meydana gelen  onarım masrafları, kasko kapsamında karşılanarak  oluşabilecek maddi kayıpları minimize etmeye yardımcı olur. Onarımın söz konusu olmadığı durumlarda da,örneğin  aracın veya parçasının çalınması yada aracın artık onarılamaz,kullanılamaz yani pert olması söz konusu ise kasko, araç sahibinin maddi kaybını telafi ederek finansal destek sağlayacaktır.

Araçlarn pert olması durumunda kasko hasarın olduğu dönemdeki aracın piyasa değerini araç sahibine ödeyerek finansal desteği sağlar.

Kasko ayrıca sadece bir hasar durumunda değil; aracın kaza veya arıza durumunda yolda kalması halinde çekici gönderimini sağlayarak araç kaza sonucu onarımda iken yedek araç hizmeti de sağlayarak ek destekler sağlamakta.

Tüm belirtilen bu hizmetlerin ağırlıklı olarak genişletilmiş kaskolar özgü olduğunu, poliçenizin kapsamında bu teminat veya hizmetlerin olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar