İhtiyari mali mesuliyet sigortası ne demek?

cigdemozdogan

Trafik kazaları, hayatımızın her anında beklenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkabilir. Bu tür durumlarda, zararların karşılanması ve sorunların çözülmesi için ihtiyari mali mesuliyet sigortası büyük önem taşır. Trafik sigortasının teminatlarının ötesinde meydana gelen hasarları kapsayan bu sigorta türü, sürücülere ek bir güvence sağlar. İhtiyari mali mesuliyet sigortasının işleyişi ve avantajları hakkında tüm detaylar işte burada!

Trafik sigortası

 

İçindekiler

İhtiyari mali mesuliyet sigortası ne demek?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası, motorlu kara taşıtları için bir güvence türüdür. Bu sigorta, zorunlu trafik sigortası teminatlarının sınırlarını aşan durumlarda devreye girer. Örneğin, bir trafik kazası sonucunda karşı tarafa verilen zararın zorunlu trafik sigortası limitlerini aşması durumunda, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası devreye girerek kalan hasarı karşılar. Bu sigorta türü, sürücülerin maddi ve manevi zararlarını güvence altına alır. 

İMM, sadece Türkiye sınırları içinde geçerli olan bir sigorta türüdür ve trafik kazalarının neden olduğu hasarların yanı sıra manevi tazminat taleplerini de kapsar. İhtiyari mali mesuliyet sigortası, trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda önemli bir koruma sağlar ve sürücülere ek bir güvence sunar.

İhtiyari mali mesuliyet sigortası şartları nelerdir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası, araç sahiplerini beklenmedik maddi ve manevi zararlara karşı koruyan önemli bir güvence sağlar. Bu sigorta, kasko poliçesi ile birlikte temin edilir ve trafik sigortasının ödeme yapamadığı durumlarda devreye girer. Özellikle kaza sonucu oluşan maddi hasarların yanı sıra, manevi kayıpları da kapsar. Sigorta poliçesinde belirtilen limit ve teminatlara göre değişiklik gösterir ve genellikle trafik sigortasının ödeyemediği kısımda sigortalıya teminat sağlar. 

Sigorta poliçesinde belirtilen şartlar çerçevesinde gerçekleşir ve örneğin, kaza sonucu ortaya çıkan masrafın sigorta bedelinin üzerinde olduğu durumlarda devreye girer. Ancak her poliçenin belirli limitleri bulunur ve bu limitler içinde hizmet verir. Dolayısıyla, sigortalıların seyahat alışkanlıkları ve araç kullanım sıklıkları göz önünde bulundurularak İhtiyari Mali Mesuliyet sigortasının limitinin doğru şekilde belirlenmesi gerekir.

Sektördeki lider trafik sigortası şirketlerinin arasından, en uygun trafik sigortası poliçesini seçmek için siz de hemen sayfamızı ziyaret edin!

İhtiyari mali mesuliyet nasıl alınır?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası, araç sahipleri tarafından iki farklı yöntemle temin edilebilir.

  • İlk olarak, kasko sigortası poliçesi kapsamında bir ek teminat olarak ekletebilirsiniz.

  • Kasko poliçeniz içinde ihtiyari mali mesuliyet sigortası için belirlediğiniz limitleri tercih edebilir ve yüksek ya da limitsiz İMM teminatını kaskonuza ekleyerek satın alabilirsiniz.

  • İkinci yöntem ise, İMM'yi kasko ve trafik sigortasından bağımsız olarak ayrı bir sigorta olarak satın almaktır.

Kasko sigortanızın olmadığı durumlarda İhtiyari Mali Mesuliyet sigortasını yaptırmak, kaza sonucu bütçenizi korumak için oldukça avantajlı bir seçenektir. Bu yöntemle İMM sigortası teklifi alarak fiyat ve teminatlarını öğrenebilir ve ihtiyacınıza uygun bir poliçe satın alabilirsiniz.

"En iyi sigorta teklifini bulmak için nelere dikkat etmeliyiz?" başlıklı makalemizde sigorta teklifi alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde inceliyoruz. Hemen okumak için tıklayın!

Sınırsız ihtiyari mali mesuliyet ne demek?

Sınırsız ihtiyari mali mesuliyet, bir sigorta poliçesi seçeneğidir ve kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarının karşılanacağını belirler. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanır ancak limitsiz İMM teminatında karşı tarafın hasarı ne kadar olursa olsun, tüm hasar masrafları limit sınırına takılmadan sigorta şirketi tarafından ödenir. 

Araç fiyatlarının ve masraflarının arttığı dönemlerde, yüksek İMM teminat limitlerini tercih etmek veya limitsiz İMM teminatlı kasko sigortalarını tercih etmek mantıklı olabilir çünkü bir kaza durumunda ortaya çıkan hasar masrafları oldukça yüksek olabilir. Sınırsız İMM, araç sahiplerine geniş kapsamlı bir güvence sunarak potansiyel maddi kayıplarını minimize etmelerine yardımcı olur.

İhtiyari mali mesuliyet limitleri nelerdir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortasının limiti, poliçe düzenlerken dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Limitleri ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Araçla meydana gelebilecek büyük çaplı kazalarda karşı tarafa verebileceğiniz zararlar göz önüne alınarak limit belirlenmelidir.

  • Limitler genellikle farklı seviyelerde olabilir ve sigorta poliçesi düzenlenecek şirketle görüşülerek belirlenmelidir.

  • İMM Sigortası limitlerini belirlerken, sık seyahat edenlerin yüksek limitleri tercih etmeleri önerilir.

Sigorta poliçesi içindeki İMM limiti, olası hasar durumlarında güvence sağlamak açısından ehemmiyeti yüksektir.

Limitli ve limitsiz İMM farkları nelerdir?

İhtiyari mali mesuliyetin temel iki türü olan limitli ve limitsiz seçenekleri arasında önemli farklar bulunur. Bu farklardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Limitli seçenekte belirlenen bir limit dahilinde karşı tarafın zararı ödenir.

  • Limitsiz seçenekte ise herhangi bir limite takılmadan şirket ödeme yapmaktadır.

  • İlgili farklar prim maliyetleri, kapsam, risk toleransı ve koruma süresi gibi faktörlerde kendini gösterir.

Sigortalılar tercih yaparken, ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda bu farkları göz önünde bulundurmalı ve en uygun seçeneği belirlemelidirler.

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortasını nasıl alabilirim?

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet teminatı, araç sahiplerine kaza durumlarında yüksek hasar masraflarını güvence altına alır. Bu teminatı tercih etmek, olası kazalarda cebinizden yüksek miktarlarda ödeme yapma riskini ortadan kaldırır. İhtiyari mali mesuliyet teklifi alırken limitsiz veya yüksek ihtiyari mali mesuliyet limitli poliçeleri tercih etmek, finansal güvencenizi artırmanıza yardımcı olur.  

Bir diğer seçenek ise kasko poliçenizdeki limitli ihtiyari mali mesuliyet teminatını limitsiz hale getirmek veya limitsiz İMM'li bir kasko sigortası tercih etmektir. Limitsiz İMM teminatını ekletmek için kasko poliçenizi düzenleyebilirsiniz. Ancak limitsiz İMM teminatlı kasko sigortaları için daha yüksek prim ödemeniz gerekebilir. Bu kararı alırken kişisel durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız, çünkü koruma teminatı arttıkça poliçe fiyatı da artacaktır.

"Kaskolu araç pert olursa ne olur?" başlığıyla yayınladığımız kapsamlı yazımızda, kaskolu aracınızın pert olması durumunda karşılaşabileceği senaryoları ve merak ettiğiniz diğer soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Okumak için buraya tıklayın!

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet ne kadar süre geçerlidir?

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası, genellikle 1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, poliçe düzenleme tarihinden itibaren bir yıl boyunca limitsiz  ihtiyari mali mesuliyet teminatı sağlanır. Aynı şekilde kaskodaki  ihtiyari mali mesuliyet sigortası teminatı da poliçe düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerlidir. Bu süre sonunda poliçe yenilenmeli veya güncellenmelidir.

Siz de kendinizi güvence altına almak ve olası risklere karşı korunmak için ihtiyacınıza uygun bir ihtiyari mali mesuliyet sigortası poliçesi edinmeyi unutmayın!


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar