Yaşadığınız evin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusu zihninizi kurcalıyorsa öncelikle sizi bu kuşkuya sürükleyenin ne olduğuna, binanızın tehlike sinyalleri verip vermediğine bakmanız lazım...
Önemli: Binanızın yaşlı olması kesinlikle risk altında olduğu anlamına gelmiyor ama 1999 depreminden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan evlerin daha sağlam olduğu ve yaşlı evlerin zamanla, depremlerle yıprandığı biliniyor.
Yaşadığınız yerin risk taşıyıp taşımadığını belediye kanallarından sorgulayabilirsiniz. Bir kayda rastlamazsanız eviniz ya risk taşımıyordur ya da daha önce hiç test edilmemiş olabilir.
Evinizin altından fay hattı geçip geçmemesi de risk oranını artıracak bir etmen. Yaşadığınız yerin altından fay hattı geçip geçmediğini e-devlet üzerinden AFAD sitesine yönlendirilerek sorgulayabilirsiniz. Tüm bunların sonunda evinizin tehlike altında olduğunuzu düşünürseniz binaya deprem dayanıklılık testi yaptırmanız gerekiyor demektir.
Binanızın zemin ve genel yapı dokusunun detaylı olarak bir laboratuvar kapsamında incelenmesinin ardından hasar raporu oluşturulur ve aksiyon planı hazırlanır.
Öncelikle yaşadığınız yerin bağlı olduğu belediyelere, kaymakamlıklara ya da Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapabilirsiniz. Evinize gelen teknik uzmanlar genel bir inceleme yapıp evinizin hasarlı olup olmadığına karar veriyorlar. Hasar tespit edilirse eviniz tahliye ediliyor, belediye sizlere kalacak yer temin ediyor. Ya da hasarlı tanımı koyamasalar da risk oluşturabilecek en ufak detaya rastlanırsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayını almış özel kurumlara başvurmanız için yönlendiriyorlar. Deprem dayanıklılık raporunu yalnızca konut tapusunda ev sahibi olarak görünen kişiler yaptırabiliyor.
Deprem dayanıklılık testinin ücretleri bölge bazında değişiklik gösterse de İstanbul Belediyesi gibi pek çok belediye ücretsiz test yapıyor. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı özel kurumlardan da hizmet alabilirsiniz. 2023 güncel fiyatlarına göre binanıza deprem dayanıklılık testi yaptırmak isterseniz 15.000 TL’yi gözden çıkarmalısınız.
Karar kıldığınız firmaya başvuru için birtakım evraklar iletmeniz gerekli. Bu evraklar:
Bu evrakları iletmenizin ardından uzmanlar adresinize gelerek binanızın konumlandığı alan için bir zemin etüdü hazırlıyorlar.
Ardından evinizin rölevesini oluşturuyor ve kolon, kiriş, duvar gibi akşamlardan karot numunesi alıyorlar.
Binanızın daha önceki deprem gibi doğal afetlerde yıpranıp yıpranmadığını tespit etmek için röntgen cihazıyla duvarların içindeki donatıları kontrol ediyorlar.
Binanın analizleri tamamlandıktan sonra yapının iskeletinin olası bir depremde nasıl tepki vereceği 3 boyutlu simülatörlerle tespit edilir. Elde edilen verilerle deprem dayanıklılık raporu oluşturuluyor.
Raporun elinize ulaşması 20 günü buluyor.
Binanızın genel yapısı, zemini, fay hattı geçip geçmediği inceleniyor ve karot adı verilen numune parça alınarak araştırılıyor. Adım adım aşamalarsa şu şekilde.
Karot binaya yapılan bir tür otopsi gibidir. Evinizin çeşitli katlarından, duvar ve kolonlarından alınan bulguların laboratuvarında incelenmesi gereklidir. Donanımlı bir firmayı yetkilendirdiğiniz takdirde bu karot alımını binanın mevcut durumuna zarar vermeyecek şekilde yürütecektir.
Önemli: Karot alınma işlemi sırasında bina iskeletindeki demir aksamlara zarar verilmesi riskini de göze almanızda fayda var.
Evde yapılan denetleme verileri üç boyutlu bir simülasyona aktarılır. Evinizin hasarlı olup olmadığı, deprem durumunda nasıl tepki vereceği ve hasarlıysa ne tür önlemlerin alınması gerektiğine dair bir rapor hazırlanır. Eviniz risk taşıyorsa depreme karşı binayı güçlendirme çalışması başlatabilir ya da binayı tahliye edebilirsiniz. Deprem testiyle beraber Zorunlu Deprem Sigortası ile evinizi güvence altına almanızda olası bir afet durumunda sizi ve sevdiklerinizi maddi olarak koruma altına alacaktır.
Siz de evinizi zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına almak istiyorsanız Enuygun sigorta aracılığıyla DASK poliçenizi seçebilirsiniz.