Türkiye'de özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde ev fiyatlarında ciddi bir artış var. Haliyle bu artış kira fiyatlarını da yükseltiyor. Ev sahibi olmak isteyenler fiyatların yüksekliğinden dert yanarken konut sahipleri de '"doğru yatırım yaptım" diyerek seviniyor. Peki ev fiyatları neden bu kadar artıyor? Merkez Bankası da bu soruyu sordu ve yaptığı araştırmaya göre ev fiyatlarındaki artışın en önemli sebebinin kaliteden kaynaklandığını açıkladı.
Aslında fiyat artışının en büyük sebebi inşaat maliyetlerindeki yıllık %20'leri bulan, bazen de geçen maliyet artışı. Bu artış sebebiyle örneğin 5-6 sene 100.000 TL'ye satılan bir evin fiyatı, maliyet artışı sebebiyle 200.000 TL oluyor. Üstelik eskiye göre daha kaliteli evler inşa ediliyor. Yani eskiden sadece lüks semtlerde yer alan asansörlü, içi-dışı lüks konutlar artık her semtte yapılıyor. Müteahhitler artık binalara; led ışık ve taş kaplamadan tutun da, izolasyonlu dış cephe, gömme dolap ve asansöre kadar farklılık yaratan pek çok özellik ekliyor. Bu da ister istemez maliyeti artırıyor.
Son yıllarda her türlü sosyal olanağı içinde barındıran site projeleri çok talep görüyor. Bu tip projelerde ana maliyete; açık havuzundan kapalı havuzuna, sosyal tesislere ve süs havuzuna kadar pek çok başka maliyet artırıcı unsur da ekleniyor. Bir semte bir site yapılınca ve o sitede fiyatlar yüksek olunca, sitenin hemen dışındaki düz konutların da fiyatı artıyor. Ya da yıkılıp yeni ve daha konforlu konutlar inşa ediliyor.
Kaliteli yapı ve nitelikli konut inşaatının yanı sıra ev fiyatlarının artışında bir diğer etken de yabancı alımı. Özellikle Arap ve Ortadoğu ülkelerinden ciddi emlak alımları yapılıyor. Bu yüzden de arz-talep dengesinde bir değişiklik olmuyor. İstanbul, Yalova, Sapanca gibi yerlere Arapların, Antalya'ya Rusların, Didim ve Fethiye gibi yerlere ise İngilizlerin ilgisi var.
Büyük şehirlerde inşaat yapılacak arsa kalmayışı da fiyatı artıran bir başka unsur. Yaşanan arsa sıkıntısı ve var olan arsaların pahalılığı nedeniyle inşaat firmalarının satış fiyatları da yüksek. Toprak sahipleri artık yapılan inşaattan artık %50 hatta %60 oranında pay almak istiyor. Bu durum da konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor.