Tamamlayıcı sağlık sigortası başvurusu nasıl yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sigortalı olan kişiler, Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile SGK anlaşmalı hastanelerde işlem farkı ödemeden tedavi olabilirler. TSS, sağlık harcamalarına karşı güvence sağlar. Başvuru süreci ise belirli adımlar ile belgelerle ilerler ve sigorta şirketleri arasında yapılan karşılaştırmalarla en uygun poliçenin seçilmesi önem arz eder. Tamamlayıcı sağlık sigortasının başvuru süreci ile ilgili detayları içeriğimizde bulabilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası başvurusu nereden yapılır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası başvurusu yapmadan önce sigorta şirketlerinin poliçelerinin dikkatli bir şekilde karşılaştırılması gerekir. Sigorta şirketi seçilirken, anlaşmalı kurumlar, teminatlar, limitler, kapsamlar, kapsam dışı durumlar, muafiyetler ve bekleme sürelerinin incelenmesi gerekir.
Sigorta şirketlerinin tekliflerini artık acenteleri ziyaret etmeden online platformlar üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifini öğrenmek için sayfamızda yer alan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kısmından teklif formunu doldurman gerekir. Teklifi öğrenmek için ad, soyad, kimlik numarası, doğum tarihi, talep edilen teminat şekli ve teklifin tarafınıza ulaşması için iletişim bilgilerinin girilmesi gerekir.
Sana sunulan teklif primini ve teminatları uygun bulursan sağlık beyan formu olarak adlandırılan mevcut ve geçmiş sağlık bilgilerine dair bir form tarafına e-mail veya sigorta şirketinin uygulaması üzerinden doldurabileceğin şekilde iletilecek.
Bu bilgiler ile yapacağın sigorta başvurun değerlendirilmesi sonucunda sigorta şirketi mevcutta var olan veya geçmişte geçirdiğin rahatsızlıklarına yönelik bazı sağlık evrakları talep edebilir. Başvuru sonucunda sigortalanmana engel bir durum yok ise ve sigorta priminin ilk taksidinin ödenmesi ile beraber tamamlayıcı sağlık sigortanız başlar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası başvuru formu nedir?
TSS başvuru formu, sigortalı adayının kişisel bilgilerini (kimlik, iletişim, sağlık beyanı, hesap numarası) ve tercih ettikleri poliçenin kapsamını (hastane ağı, teminat, limit, ödeme yüzdesi, muafiyet vb.), prim ödeme planını, sözleşmenin konusunu, teminatlarını ve diğer özelliklerini içeren bir belge. Bu form, hem firma hem de başvuran tarafından imzalanması gereken bir teklif niteliği taşır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası başvuru adımları
Tamamlayıcı sağlık sigortası başvuru adımlar hızlı ve basit bir şekilde tamamlanabilir. İşte gerekli evraklar ve diğer tüm adımlar:
Başvuru için öncelikle bir sigorta şirketinin seçilmesi gerekir. Farklı sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortası planlarını karşılaştırmak önem arz eder.
Başvuru formunda kişisel bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Ad, soyad, TC kimlik numarası gibi temel bilgilerin sağlanması gerekir.
Sağlık beyan formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalı.
Bazı sigorta şirketleri, sigortalı adayından mevcut sağlık durumu hakkında sağlık raporları, tetkik sonuçları veya doktor raporu gibi belgeler talep edebilir. Başvuru sahibinin sağlık geçmişi ve mevcut sağlık durumu hakkında doğru bilgilerin verilmesi gerekir.
Başvuru sürecinde sunulan farklı sigorta planları arasında karşılaştırma yapılmalı ve kapsamlar, primler ile ek avantajları dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli.
Başvuru tamamlandıktan sonra sigorta şirketi başvuruyu değerlendirir ve uygun görülmesi halinde tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi onaylanır.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında ayakta ve yatarak tedavi ne anlama gelir?
Ayakta tedavi doktor muayene, tetkik, tahlil, görüntüleme yöntemleri ve ilaç masraflarını içerir. Özetle, hastanede yatış gerektirmeyen durumlar olur. Ayakta tedavi güvencesinin poliçe kapsamına ekletilmesi ek prim ile sağlanır.
Yatarak tedavi ise poliçede isteğe bağlı olarak değil, her durumda alınması gereken teminat olarak bulunur. Yani sadece yatarak tedavi güvencesi ile de ekonomik bir tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olabilirsin.
Yatarak tedavinin kapsamı ise hastanede 24 saat ve üstü yatış gerektiren durumlar ile yatış gerektirmese dahi sağlık uygulama tebliğine (SUT) göre yapılacak işlemin uygulama zorluğuna açısından belirli bir seviyenin üzerinde olan durumlar için geçerli olur. Yani genellikle operasyonlar veya tetkik için dahi olsa girişimsel cerrahi işlemler olarak düşünebilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortalarında yatarak tedavi kapsamına giren işlemlerin poliçe kapsamında karşılanması için 3 aylık bekleme süresi bulunur. Bekleme süresi, özel şartlarda başkaca bir istisnai durum söz konusu değilse, sağlık sigortalarında poliçede belirtilen süreler geçtikten sonra ilgili rahatsızlığa dair masrafların karşılanacağı anlamını taşır.