Seyahat sırasında acil durumlarda seyahat sağlık sigortası nasıl kullanılır?

Çiğdem Özdoğan
25 Kasım 2024

Seyahatin sırasında beklenmedik sağlık sorunları ile karşılaştığında seyahat sağlık sigortası, hem sağlığını koruman hem de maddi kayıpları en aza indirmen açısından önem arz eder. Seyahat esnasında karşılaşılabilecek beklenmedik sağlık sorunları, seyahate çıkılan ülkenin sağlık sistemi işleyişi veya ücretlendirmesi bilinmiyorsa ekonomik olarak zorlayıcı olabilir . Seyahate çıkmadan önce, seyahat süresini kapsayan bir şekilde seyahat sağlık sigortası yaptırmak beklenmedik sağlık sorunlarına karşı seni korur. Örneğin, seyahatin sırasında bir kaza, böcek ısırması ve yüksek ateş gibi beklenmedik sağlık sorunu ile karşılaşabilirsin. Bu tür durumlarla karşılaştığında, acil yardım hattını arayarak doğru yönlendirmeler sayesinde en yakın hastaneye ulaşıp gerekli müdahaleyi alabilirsin. Daha sonra poliçe limitin doğrultusunda bu tedavinin masrafının geri ödemesini sigorta şirketinden talep edebilirsin.

Bu gibi durumlarda, acil numarayı ve sigorta şirketinin yardım hattını bilmen gerekir.  İşte seyahat sağlık sigortası ile acil durumlarda takip edilmesi gereken adımlar:

Acil yardım numarasını ara: Olumsuz bir durumda seyahat ettiğin ülkede geçerli olan acil yardım numarasını araman gerekir. Çoğu Avrupa ülkesi için bu numara 112 iken, Amerika’da 911, Japonya’da ise 119 olarak yer alır. Seyahate çıkmadan önce, gittiğin ülkenin acil yardım numarasını kaydetmek fayda sağlar.

Sigorta şirketinin yardım hattını ara:  Acil tıbbi bir yardım alman gerekiyorsa, poliçe yaptırdığın sigorta şirketini arayarak, hastane yönlendirmesi ile ilgili yardım alabilirsin.Her durumda yaşanan durumunu sigorta şirketine bildirmen gerekli.

Örnek durum: Pelin, Roma’daki  seyahati esnasında bir trafik kazası geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Bu durumda, hastaneye gitmeden önce, sigorta poliçesinde belirtilen 7/24 yardım hattını arayarak, tedaviye başlamadan önce onay aldı ve masrafların sigorta kapsamında karşılanacağı garantisini aldı.

Tedavi belgelerini sakla:  Seyatin sırasında bir sağlık problemi nedeniyle tedavi gördüğün hastaneden alacağın rapor ve faturalar, hasar tazmin talebinde bulunmak için gerekir. Bu belgeleri kaybetmeden saklaman gerekir.

İpucu: Seyahat sağlık sigortasının kapsamına girmeyen durumlar için “Seyahat sağlık sigortası neleri kapsamaz?” başlıklı yazımıza göz at.

Tedavi sonrasında sigorta şirketi ile iletişime geç: Tedavi sürecini tamamladıktan sonra, sigorta şirketine başvuru yapman ve geri ödeme talebinde bulunman gerekir. Sigorta şirketi yaşanan rahatsızlığın beklenmedik bir durum olmasına, sigorta poliçe süresinin seyahatini kapsıyor olmasına ve poliçenin seyahatinin başlamasından önce yapılmış olmasını inceler. Ardından, prosedürlere uygun olarak başvurunu değerlendirip sonucuna göre poliçe limitleri içerisinde kalacak şekilde ödeme işlemi gerçekleştirir. Standart yurt dışı seyahat sağlık sigortalarında tedavi limiti genellikle 30.000 euro.

Çiğdem Özdoğan
25 Kasım 2024
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.

Yorum Yap