NFT hakkında merak edilenler

Açılımı Non Fungible Token olan ve Nitelikli Fikri Tapu olarak Türkçeleştirilmiş NFT kavramı son zamanların en popüler konularından biri. Gündemden uzak kalmak istemeyen kişiler NFT Nedir? sorusunun cevabının peşine düşmüşken kavramla yakından ilgilenen kişiler ise NFT ile para kazanma yöntemlerini arar halde.

Bugün hazırladığımız içerikte NFT’nin tanımından ve özelliklerinden bahsedeceğiz...

NFT nedir?

nft

En basit tanımıyla NFT; benzersiz, birbirinin yerine geçemeyen ve blok zinciri isimli dijital defterlerde depolanan verilerdir. Aslında bir tip kripto para olarak ifade etmenin mümkün olduğu NFT’ler diğer kripto para türlerinden farklı olarak değerli bir varlığı niteler. Bu nedenle de NFT’ler kripto para olarak değerlendirilmektense daha çok bir meta ya da ürün olarak değerlendirilir. NFT’ler örneğin bir fotoğraf, video, ses dosyası ya da başka dijital dosyaları temsil eder.

NFT’lerin kripto paralarla benzerlik gösterdiği bir diğer nokta da onların tıpkı Bitcoin’ler gibi blok tabanlı bir zincire bağlı olması. NFT’lerin depolandığı en popüler blok zincirler Etherum, Tzos ve Flow olsa da en sıklıkla tercih edileni Etherum blok zinciridir. NFT’ler tıpkı Bitcoin’ler gibi kriptografik belirteç gibi işlev görse de Bitcoin’ler gibi birbirinin yerine geçemez.

NFT’ler sahiplerinin blok zincirlerinde izlenerek onların bu sayede bir sahiplik kanıtı elde etmesini sağlasa da herkes tarafından görüntülenebilir.

NFT’ler genel olarak kişilerin koleksiyonlarında görmek isteyecekleri ürünlerden oluşur. Örneğin geçmişte popüler olan oyunların kartları ya da çok ünlü bir saat markasının dijital ortamda ürettiği saat bunlara örnek gösterilebilir. Ayrıca çoğu kişinin beğenisini kazanan sanat eserleri dijital ortamda çok talep görüyor. 

nft

Yani NFT dijital ortamda üretilen ve hak sahipliği elde edilebilen tüm metalardan oluşsa da dijital sanat eserlerinin büyük bir yer kapladığını belirtmekte fayda var. Günümüzde pek çok sanatçı sanat eserlerini NFT’ye dönüştürerek satışa sunmaya başladı bile.

Böylelikle sanat severler ya da koleksiyonerler dijital ortamda satın aldıkları bu değerleri bir diğer deyişle eşyaları kırılma, yıpranma veya çalınma gibi risklerden de korumuş oluyorlar.

NFT ortamındaki koleksiyon, sanat eseri ya da değerli eşyalar için şu aşamada tahmin edilebilecek bir risk olmaması sebebi ile sigorta yapılmıyor. Fakat hala pek çok kıymetimizin evimizde ve fiziki ortamda olduğunu düşünürsek bunları güvence altına almak mümkün. Ev sahibi olsanız da olmasanız da sadece eşyalarınız için bir konut sigortası yaptırabileceğinizi biliyor muydunuz?

 


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar