• Anasayfa
  • Blog
  • Egzoz muayenesi hakkında merak edilenler rehberi

Egzoz muayenesi hakkında merak edilenler rehberi

cigdemozdogan

Egzoz muayenesi hakkında merak edilenler rehberi

Araç sahiplerinin her dönem en merak ettiği sorulardan birkaçı da egzoz muayenesiyle ilgilidir. Muayene ücretinin ne kadar olduğu, yaptırmamanın cezası, bu kontrolün kaç yılda bir yapıldığı ve konuyla ilgili daha birçok soru, araç sahiplerinin cevaplarını bulmak istediği sorulardan birkaçı.

Bugün hazırladığımız içerikte egzoz muayenesi ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzun uzun açıkladık.

Egzoz muayenesi nedir?

egzoz

Egzozlardan çıkan gazlar hem çevreye hem de insan sağlığına zararlı. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem çevreyi hem de insan sağlığını koruyabilmek için bir dizi önlem aldı. Bunlardan biri de egzoz muayenesi.

Egzoz muayenesi aracınızın egzozunun belirli bir sınırdan daha fazla gaz salınımı yapıp yapmadığının kontrol edilmesi işlemine deniyor. Eğer ki aracınız belirlenen limitin üzerinde gaz salınımı yapıyorsa bu durum beraberinde bazı yaptırımlar getiriyor. Yaptırımlara maruz kalmamak için aracınızın egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırmalısınız.

Çevrenin korunumu açısından önem arz eden bu işlemle ilgili en çok merak edilen etmenlerden biri de egzoz muayenesinin ücretleridir

Egzoz muayenesi ücretleri

2023 yılı itibarıyla egzoz muayene ücretleri 110 TL’den 180 TL’ye çıkarıldı. Motorlu araç türüne göre farklılık gösteren egzoz muayene ücretleri aracınızın dizel mi, benzinli mi yoksa katalitik dönüştürücülü bir araç mı olduğuna göre değişiklik gösteriyor.

Egzoz muayene işlemleri

-Muayene öncesinde ilk olarak egzozun durumu kontrol edilmeli. Eğer egzozda bir sorun varsa bu sorun düzeltilerek muayene sürecine geçilmeli.

-Eğer kontrol TÜVTÜRK istasyonunda yaptırılacaksa internet sitesi üzerinden muayene için randevu alınmalı.

-Randevu gün ve saatinde TÜVTÜRK istasyonunda olunmalı ve aracın yetkililer tarafından muayenesinin yapılması sağlanmalı.

-Muayeneyi TÜVTÜRK istasyonunda yaptıramayacaksanız yaşadığınız şehirdeki yetkili servislerden birinde de yaptırabilirsiniz.

Egzoz muayene işlemleri nerede yapılır?

Bir önceki bölümde de belirttiğimiz gibi muayene işlemlerini yaptırmak için TÜVTÜRK istasyonlarından birini tercih edebilirsiniz. Randevunuzu internet üzerinden oluşturarak randevu saatlerinde söz konusu istasyonda olarak işleminizi yaptırabilirsiniz.

TÜVTÜRK istasyonlarında bu muayeneyi yaptıramayacaksanız da aracınızı yetkili bir servise götürerek muayenenizi yaptırabilirsiniz.

Egzoz emisyon ölçümünün amacı nedir?

Egzozlardan salınan gazların hem çevre için hem de insan sağlığı için zararlı olduğundan bahsetmiştik. Egzoz emisyon ölçümü soba zehirlenmelerine sebep olan karbonmonoksit gazının ve karbondioksit, hidrokarbon ve azotoksit gazlarının ve kurşun gibi ağır metallerin havaya salınımını engellemek için yapılan bir işlem. Tabii bu işlem hava kirliliğini engellemek için tek başına yeterli değil.

Aracınızın egzoz salınım oranı muayenenin ardından belirlenmiş sınırlar içerisinde çıkarsa araç sahibine Egzoz Gazı Emisyon Raporu veriliyor. Belirlenmiş kurallar çerçevesinde bu belgeyi araç sahiplerinin arabalarında taşıması gerekiyor. Bu belgede yazan bir diğer bilgi de egzoz emisyon ölçümüdür.

Aracı olan kişilerin merak ettikleri bir diğer konu da egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası. İçeriğimizin sıradaki bölümünde bu cezayla ilgili merak edilenleri ele alalım.

Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası

-Eğer egzoz muayenenizi zamanında yaptırmazsanız ve bu tespit edilirse 6.227 TL,

-Eğer aracınızın fazla gaz salınımı yaptığı tespit edilirse de 12.561 TL para cezası ödemeniz gerekecek. Yani hem ekonomik anlamda zarar etme olasılığınızı yok etmek için hem de çevrenin korunumuna fayda sağlamak için egzoz muayenenizi zamanında yaptırmalısınız.

Egzoz emisyon ölçümü ne sıklıkla yaptırılmalı?

Egzoz emisyon ölçümü farklı türdeki araçlar için farklı sıklıklarda yapılması gereken bir kontrol.

-Binek araç ve otomobillerde bu kontrol ilk olarak araç 3 yaşını doldurduğunda yaptırılmalı. Sonraki süreçte de her 2 yılda bir tekrarlanmalı.

-Diğer gruptaki motorlu taşıtlar içinse bu kontrol ilk olarak araç 1 yaşını doldurduğunda yaptırılmalı. Sonraki süreçte de her sene tekrarlanmalı.

Dilerseniz konuyla ilgili en merak edilen soruları yanıtlamadan önce bir de egzoz muayenesi yaptıracak araç sahiplerinin dikkat etmesi gerekenleri de ele alalım.

Egzoz muayenesi yaptıracak kişilerin dikkat etmesi gerekenler

Egzoz

-İçeriğimizde daha önce de belirttiğimiz gibi egzoz muayenesi yaptıracak araç sahiplerinin egzozlarında herhangi bir sorunun olmadığından emin olması gerekiyor. Egzozda bir sorun varsa muayene öncesinde bu sorunun halledilmesi gerekiyor.

-Bazı durumlarda sizin henüz egzoz muayenesi yaptırmanız gerekmese dahi trafik polisleri aracınız için yeniden egzoz muayenesi yaptırmanızı talep edebilir. Böyle bir durumda kalırsanız gerekli işlemi tekrardan yaptırmanız gerekebilir.

-Egzoz muayenesi yaptırmadan önce aracınızın genel muayenesini de yaptırmış olmanız daha iyi bir seçenek olacak.

-Bu muayene sırasında bazı araçlara pul ve ruhsat verilmez. Onun yerine egzoz gazı ölçüm raporu verilir. Bu raporu sürekli olarak araçta bulundurmanız gerekiyor.

-Egzoz muayenesine gitmeden önce trafik sigortanızın da yapılmış olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Egzoz muayenesi ile ilgili sıkça sorulan sorular

Egzoz emisyon ölçümünü her aracın yaptırması zorunlu mu?

Evet zorunlu. Fakat yine de bu kontrolü yaptırmaktan muaf olan araç grupları var. Bu araç grupları:

-Elektrikli ve hibrit araçlar

-Hidrojen yakıtlı araçlar

-Motosikletler

-Mopedler

-Bakanlığa bağlı traktörler

-1979 yılı öncesi dizel araçlar

Egzoz emisyon ölçümüne giderken yanınızda olması gereken belgeler

Bu işlem için yanınızda olması gereken belgeler çok basit.

-Aracınızın tescil belgesi,

-Ehliyetiniz,

-Nüfus cüzdanı veya pasaport ile bu işlemi yaptırmaya gidebilirsiniz.

Araç muayenesi için egzoz muayenesi şart mı?

Hayır şart değil. Egzoz muayenesi olmayan araçlar araç muayenesinden “hafif kusurlu” olarak çıkabiliyor. 2019 öncesinde bu durum ağır kusur sayılırken 2019’dan beri hafif kusur olarak nitelendiriliyor.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
30 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar