Trafik kazalarını önlemek, trafikteki kural ihlallerinin önüne geçmek, yayaların ve sürücülerin can güvenliklerini sağlamak için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından uyulması gereken bazı kurallar belirlenmiştir. Eğer ki bu kurallara uyulmazsa hem kaza olasılıkları artar hem de kuralları ihlal etmiş sürücülerin belirlenmiş miktarda trafik cezası ödemesi gerekir.
Bugün hazırladığımız içerikte 2023 yılı için belirlenmiş trafik cezası ücretlerinden ve trafik cezası ödeme aşamalarından bahsedeceğiz.
Genellikle trafik kuralları ihlal edildiğinde yalnızca para cezası ödeneceği düşünülüyor. Oysaki bu ihlaller karşısında farklı yaptırımlar var.
Para cezası: İhlal edilen kurala göre sürücünün belirlenen ceza tutarını ödemesidir. Ceza, sürücüye bildirildikten sonra sürücü eğer ki cezayı 15 gün içerisinde öderse cezaya %25 indirim uygulanıyor.
Ceza puanı: Trafik ihlallerinin her biri için belirlenmiş bir ceza puanı var. Örneğin araç tescil belgesini araç içerisinde bulundurmamanın ceza puanı 10, standart dışı plaka kullanmanın ceza puanı 20, kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20 ve sahte plaka kullanmanın ceza puanı 20 olarak belirlenmiş durumda. Kural ihlali olduğunda size ihlal ettiğiniz kurala göre ceza puanı verilir ve puanlar 1 yıl boyunca hanenizde kalır. 100 ceza puanını doldurmanız durumunda ise size bazı yaptırımlar uygulanır.
Ceza puanınız 1 yıl içerisinde 100 olursa ehliyetinize 2 aylığına el koyulur. 2 ay sonunda ehliyetinizi alabilmeniz için herhangi bir sürücü kursundan teorik eğitim almanız ve süreci başarıyla tamamlamanız gerekir. Eğer aynı yıl içerisinde 2 kez 100 puanı geçerseniz ehliyetiniz bu sefer 4 aylığına elinizden alınır ve onu geri alabilmek için psikoteknik teste tabii tutulursunuz.
Aynı yıl içerisinde 3.kez 100 puan alırsanız bu defa ehliyetinize tamamen el konulur. Onu geri alamazsınız. Tekrar ehliyet almak için yeniden sınavlara girip ehliyet kursuna gitmeniz gerekir.
Ehliyete el konulması: Bazen yapılan kural ihlali için yalnızca para cezası yeterli olmaz. Sürücünün ehliyetine de el konulur. İhlal edilen kurala göre ehliyetinize 30 gün ve 2 yıl arası süreliğine el konabilir.
Aracın trafikten menedilmesi: Bazı kural ihlallerinde aracın trafikten menedilmesine karar verilebilir. Eğer sürücü aracını geri almak isterse gerekli şartları istenen sürede yerine getirmesi beklenir.
Araç kullanmaktan menedilmesi: Bazı kural ihlallerinde sürücünün araç kullanmaktan menedilmesine karar verilebilir.
2023 yılında trafik cezaları 2022 yılına göre %122,93 oranında zamlandı.
Araç kullanırken telefon ile konuşmak dikkatin dağılmasına neden olduğu için kaza yapma riski doğurur. Bu nedenle ceza yazılan durumlardan birisidir. Seyir halinde telefon ile konuşmanın cezası 951 TL’ye kadar artış gösterecek.
Emniyet kemeri takmamak herhangi bir kaza durumunda kişinin yaşanan olaydan daha çok etkilenmesine neden olur. Ayrıca emniyet kemeri takmak en başat trafik kurallarından biridir. Bu kurala uymamanın cezası 436 TL.
Yüksek sesle müzik dinlemek sürücünün dikkatinin dağılmasına ya da dışarıdaki araçlardan gelen sesleri duyamamasına neden olur. Bu da sürücünün kaza yapma olasılığını artıran bir durum doğurur. Ayrıca camlar açıkken yüksek sesle müzik dinlemek ses kirliliğine de neden olur. Bu davranışın cezası 436 TL.
Yaya geçidinden geçmekte olan yayaya yol vermemek de sürücünün ceza aldığı durumlardan birisidir. Bu davranışın cezası 888 TL
Kırmızı ışıkta geçmek direksiyon sınavında sınavın sonlanmasına neden olacak en önemli hatalardan biri. Bu davranışın sergilenmesi bu kadar ciddi bir durumken tabii ki kırmızı ışıkta geçmek de cezalandırılan durumlardan biri. Hem diğer araçlara hem de yayalara zarar verebilecek bu davranışın cezası 951 TL.
Muayenesiz bir araçta teşhis edilmemiş hatalar olabilir. Bu durum da ileriki zamanlarda trafikte aksaklıklara ve kazalara neden olabilir. Risk teşkil ettiği için araçların muayenelerinin yaptırılması zorunludur. Muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkıldığında araç trafikten menedilir ve sürücünün 951 TL ceza ödemesi gerekir.
Belirlenen kurallar dahilinde engelli park yerlerine, yaya geçitlerine, trafik işaretleriyle park etmenin yasak olduğunun belirlendiği yerlere, okul ve hastane gibi kurumların çıkışlarının yakınlarına araç park etmek yasak. Ya da trafiğin işleyişini yavaşlatacak geçiş yollarında bekleme yapmak da kurallar dahilinde yasaklanmış durumda. Yanlış yerde durmanın ya da aracı yanlış yere park etmenin cezası 873 TL.
Ehliyet sahibi olmadan araç kullanmak hem sizin kaza yapmanıza hem de trafikteki diğer araçların ya da yayaların zarar görmesine neden olacak tehlikeler doğurur. Bu nedenle de kurallar çerçevesinde yasaklanmıştır ve bu kuralın ihlal edilmesi için ödenmesi gereken tutar 2023 yılı için 8.190 TL olarak belirlendi.
İsminden de anlaşılacağı gibi Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak mecburidir. Çünkü bu sigorta kaza durumunda oluşabilecek risklerin güvence altına alınmasını sağlar. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan sürücülerin araçları trafikten menedilir ve onlara 436 TL ceza kesilir.
Kendi ehliyet sınıfı dışından araç kullanmak da tıpkı tüm diğer kural ihlalleri gibi kaza risklerinin artmasına neden olur. Örneğin motosiklet ehliyeti olan bir kişinin kullanımına hakim olmadığı binek araç kullanması son derece risklidir. Bu kural ihlalini yapan sürücünün ödemesi gereken ceza 4.064 TL olarak belirlenmiştir.
Türkçede yanlama olarak bilinen drift atmak, trafik kazalarına neden olabilecek en tehlikeli hareketlerden biri. Bu nedenle de cezası çok büyük. Drift atmanın 2023 yılı için belirlenen cezası 20.342 TL.
Hız sınırını aşmanın cezası 3 farklı kategoride ele alınıyor.
Hız sınırını %10-%30 arası aşmak: Bu kategori için belirlenen trafik cezası 951 TL.
Hız sınırını %30-%50 arası aşmak: Bu kategori için belirlenen ceza 1.979 TL.
Hız sınırını %50’den fazla aşmak: Bu ihlal için belirlenen ceza ise 4.064 TL.
Sollama yapmanın yasaklandığı bazı yollar var. Bu yollar gidiş-geliş olduğu için sollama yapmak direkt kaza ihtimali doğuruyor. Sollama yapmanın yasak olduğu yollarda sollama yapmak bu nedenle sürücülerin yaptığı önemli kural ihlallerinden biri sayılıyor. Hatalı sollamanın cezası 951 TL.
Alkollüyken araç kullanmak da trafik kazası risklerini artıran durumlardan biri. Sürücü alkollüyken araç kullanırken dikkatinin dağılma olasılığı arttığı için can ve mal kaybı olasılığı da artıyor. Bu nedenle alkollü araç kullanmak için de ceza ödeniyor. Ceza farklı kategorilerde değerlendiriliyor.
İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası: Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanan sürücünün ehliyetine 6 aylığına el konur ve sürücüye 4.064 TL ceza kesilir.
İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası: Sürücü eğer ki alkollüyken araç kullanırken ikinci kez yakalanırsa sürücünün ehliyetine 2 yıl boyunca el konur ve sürücüye 5.096 TL ceza kesilir.
Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası: Bu durumda sürücünün ehliyetine 5 yıl el konulur. 6.142,5 TL ceza kesilir. Sürücü 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası alır. Sürücünün 5.yıl sonunda ehliyetini geri alabilmesi için psikoteknik sınavdan geçmesi gerekiyor.
Sürücünün alkol testi yaptırılmasına itiraz etmesi de ceza uygulanan durumlardan biri. Bu durum için belirlenmiş ceza 8.551 TL.
Trafikte çakar ya da siren kullanan sürücüler için belirlenmiş ceza 2023 yılı için 4.064 TL.
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanarak araba kullanmak cezası en yüksek olan kural ihlallerinden biri. Uyuşturucu madde etkisindeyken araç sürmenin cezası 20.977 TL.
Ceza tutarı en yüksek olan bir diğer kural ihlali de araca sahte plaka takmak. Bu ihlal için belirlenmiş ceza 20.302 TL.
Trafik cezası erken ödeme indirimi %25 olarak belirlenmiş durumda. Eğer ceza tarafınıza bildirildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız %25 indirimden yararlanabilirsiniz. Her yıl değişen ceza oranları üzerinden indirimli tutarı hesaplayabilirsiniz.
Örneğin 2022 yılında yayaya yol vermediğiniz için 888 TL ceza alırsanız ve bunu 15 gün içerisinde öderseniz ödemeniz gereken meblağ 666 TL olur.
Anlaşmalı banka şubeleri, mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla trafik cezalarınızı E-devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla ödeyebilirsiniz.
Bazen trafik cezanızın size ulaşmasında aksilikler meydana gelebilir ve siz de bu nedenle cezanızdan son derece geç haberdar olabilirsiniz. Siz cezadan haberdar olana dek de ceza tutarının üzerine önemli miktarda faiz eklenebilir. Bu nedenle sık sık E-Devlet üzerinden trafik cezalarınızı sorgulayarak olası faiz ödemelerinin üzerine geçebilirsiniz. Sorgulama işlemi için E-Devlet arama çubuğuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazabilirsiniz.